Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Alla inlägg den 13 april 2012

Av kamphundblogg - 13 april 2012 16:48

Amanda blev kontaktad av mig (Paula) när jag hittade hennes blogginlägg om "Varenda hundägares plikt", jag tyckte inlägget var så bra att jag ville sprida det. Jag frågade om hon ville gästblogga och det ville hon. 

Hennes blogg hittar ni här:
http://bruggeamanda.blogspot.se/ 



Varenda hundägares plikt!

 
 

ÅTGÄRDER VID VANLIGA AKUTA SITUATIONER

Följande text är menad som råd i akuta situationer tills veterinär kan kontaktas. Rådgör alltid med veterinär så snart som möjligt.
 
 
NOS SNARA
Vid hantering av skadad hund kan man munkorg för mindre risk att hunden biter dig vid hantering, finns inte en sådan i närheten kan man enkelt göra en nos snara.



Gör en ögla genom att göra en vanlig kärringknut med två slag.
För öglan över nosen (knuten ska hamna på ovansidan av nosen) och dra åt försiktigt så att munnen inte kan öppnas.
Ändarna korsas under nosen och knyts sedan bakom öronen.

TASSBANDAGE
 
1.Tvätta såret och lägg på en steril kompress närmast såret.
2. Lägg bomullssträngar mellan tårna för att undvika hudirritation. Glöm inte att lägga bomull under sporren.
3. Lägg bomull runt hela tassen och en bit upp på benet.
5. Linda gasbindan eller liknande fram och tillbaka på ovan- och undersidan av tassen och längs med benet. Fäst med plåstertejp.
5. Linda ett varv med självhäftande stödförband tills bandaget är täckt.
 
Skydda gärna bandaget med ett yttre lager elastisk linda eller förstärk med några remsor tejp för att förhindra att bandaget glider.
OBS! Ett bandage måste bytas dagligen, oftare om det blir blött. Skydda mot väta t.ex med en plastpåse eller en tass-sko vid rastning.
 
 

SÅRSKADOR

Ytliga småsår liknande skrubbsår behöver vanligen inte mer åtgärd än regelbunden rengöring med t.ex klorhexidinlösning. Djupare skador som går genom hela huden bör undersökas av veterinär eftersom även ett litet hål kan dölja en stor skada. Små bitsår drar snabbt ihop sig men bakterier som blir kvar under huden kan orsaka bölder. Tvätta sår med vatten eller fysiologisk koksaltlösning, bandagera och kontakta veterinär.
 
 
 

BRÄNNSKADA

Skölj med kallt vatten i minst 15 minuter (tag tid), skydda med kompress och bandage. Kontakta veterinär.
 
 
 

VÄRMESLAG

Lämna aldrig djur i bilen under den varma årstiden. Symtom är kraftigt hässjande (hunden/ katten flåsar med tungan hängande ut ut munnen) och svaghet följt av medvetslöshet. Är olyckan framme, kyl hunden/katten med vatten eller fuktiga handdukar under transport till djursjukhus. Djur som drabbats av värmeslag bör alltid undersökas av veterinär eftersom inre skador kan ha uppstått.
 
 
 

ORMBETT

Ett ormbett svullnar snabbt upp och är mycket smärtsamt. Bett i tassar är farligare än i nosen. Håll hunden/katten lugn och bär den till bil/båt för transport till veterinär och vidare behandling. Kortison har ringa eller ingen effekt men kan vara motiverat om man har långt till veterinär.
 
 
 

FÖRGIFTNING

Försök inte få hunden/katten att kräkas. Du gör bara situationen värre. Om djuret inte är mentalt påverkat (svårt att kontakta) ge det något att äta för att späda ut/neutralisera giftet. Tag med förpackningar, växter, svampar eller annat prov på giftet till veterinären. Hos veterinären kan kräkmedel ges om det är lämpligt samt vidare vård beroende på gift.
 
 
 

FRÄMMANDE FÖREMÅL I MUN OCH SVALG

Behövs vanligen två personer. En som står bakom hunden/katten för att hindra den från att backa och en som håller upp käkarna med grepp precis bakom hörntänderna samt en som försöker få bort föremålet som sitter fast. Runda föremål i svalget (boll) kan vara mycket svåra men försök att få en pincett eller ett finger bakom föremålet och dra ut det. Var beredd på att djuret kan försöka bita i panik. Är tungan svår att hålla, kan man förbättra sitt grepp med en handduk, hushållspapper, kompress eller dylikt.
 
 
 

KRAMPANFALL

Hunden/katten faller ihop med ryckningar i huvud, kropp och ben. Djuret är ofta okontaktbart och kan bajsa och kissa på sig. Hunden/katten behöver lugn och stillhet. 
Släck ljuset, täck gärna över ögonen med en handduk men lämna nosen fri för andning. Stäng av TV/ stereo och andra ljudkällor. Undvik att röra hunden/katten och stoppa inte in något i munnen. Ring veterinär och rådgör. Anfall går ofta över på några minuter men om det inte verkar gå över, måste du till veterinär för kramplösande behandling.
 
 
 
 
 
 

NORMALVÄRDEN FÖR HUND & KATT

Hjärtfrekvens (puls)
Katt 140-220 slag/minut
Stora hundar 60 -100 slag/minut
Små hundar 100-160 slag/minut

   
 
Andningsfrekvens
Katt 20-40 andetag/minut
Hund 10-30 andetag/minut

 
 
Temperatur
Hund och katt 38,0 °C - 39,0 °C (ändtarmen, väldigt individuellt. Kolla därför tempen när du vet att din hund är frisk så du får ett hum om normaltemp på just denna hund)
 
 
 
 
 
 



FÖRSTA 
HJÄLPEN FÖR HUND
Någonting varenda hundägare borde kunna!
 
 
Att utföra första hjälpen med L-ABC metoden på hundar skiljer sig inte mycket från motsvarande metod på människa. Att tänka på är att även en medvetslös hund kan instinktivt bita, därför iakttag försiktighet vid all hantering!
1) Fria luftvägar:
Första steget vid andningsstopp är att kontrollera luftvägarna så att det inta finns något som hindrar hunden att andas själv. Inblåsning skall inte ske förrän detta kontrollerats.
a) Dra försiktigt ut tungan ur hundens mun. Försiktighet så att hunden inte instinktivt biter, även en medvetslös hund kan bitas.
b) Sträck försiktigt ut nacken, helst skall huvud och nacke vara i linje med varann. Försiktighet vid sträckningen, det kan finnas någon form av nackskada.
c) Försök att göra två inblåsningar genom att stänga hundens mun och blås genom hundens nos, mun - till - nos metod. Om luften kommer ned till lungorna fortsätt till steg 2, Andning, hemlich
d) Om luften inte passerar försök att ändra vinkeln på huvud/nacke och gör ett nytt försök.
e) Om detta försök också misslyckas, öppna munnen stort och titta ned i luftstrupen. Till skillnad mot människor finns det hos hunden möjlighet att se lång ned i strupen och även att komma ned och lossa synliga föremål. Akta fingrarna - bitförsök!!!!
f) Om det fortfarande finns föremål som inte lossnar måste detta tas bort innan fortsatt behandling är möjlig. Detta kan ske med:
2) Andning, Heimlich:
a) Vänd hunden upp och ned med ryggen mot ditt bröst.
b) Med båda armarna ge hunden fem stora "björn kramar" över magen. Var inte rädd för att ta i hårt, varje kram skall vara så kraftig att det är just den som ger resultat.
c) Kontrollera om föremålet har lossnat, om så är fallet ta bort det och ge två mun/nos inblåsningar. Om luften fortfarande inte passerar, fortsätt med ytterligare kramar. Eventuella föremål som hindrar luftvägarna måste bort innan HLR påbörjas. Även om hunden har hjärtstillestånd.
3) Andning:
När fria luftvägar konstaterats skall det avgöras om hunden andas själv eller inte. Om hunden inte andas själv måste mun/nos inblåsning omedelbart ske.
(a) Dra försiktigt ut tungan ur hundens mun. Försiktighet så att hunden inte instinktivt biter, även en medvetslös hund kan bitas.
(b) Sträck försiktigt ut nacken, helst skall huvud och nacke vara i linje med varann. Försiktighet vid sträckningen, det kan finnas någon form av nackskada.
(c) Gör 20 inblåsningar per minut med mun/nos metoden. Om luften inte passerar kontrollera att det finns fria luftvägar eller att tungan/nacken blockerar luftvägen.
(d) Kontrollera om hunden har puls. Om inte fortsätt med HLR och inlåsning.
4) Cirkulation (HLR)
Hundar har ingen kännbar puls utmed halsen som vi människor har. Pulsen är endast kännbar på insidan av ljumsken. HLR skall endast startas efter det att fria luftvägar skapats och inblåsning är möjlig.
a) Kontrollera att det inte finns några större yttre blödningar finns, åtgärda med tryckförband.
b) Lägg hunden på högra sidan (vänster sida upp).
c) Placera båda händerna där hundens vänstra armbåge vidrör bröstet, ungefär mitten på bröstkorgen.
d) Komprimera bröstkorgen 15 gånger vilket skall gå på ca: 10 sekunder (3 komp/2 sekunder). Efter varje omgång kompressioner följ upp med 2 inblåsningar.
e) Kompressionen av bröstkorgen skall vara:
i) 10 - 15 mm för små hundar.
ii) 20 - 30 mm för medelstora hundar.
iii) 35 - 40 mm för stora hundar.
f) Upprepa kompressioner och inblåsning tills andning och cirkulation fungerar.
g) Transport till djursjukhus eller veterinär.


Visitation av hund
 
1. Kontroll av hud och hårrem.
Ge akt på små sår, fästningar, mjäll eller kraftig fällning.
 
2. Kontroll av extremiteter.
Jämför höger och vänster sidas leder samtidigt. Ge akt på olikheter. Om en led är onormalt varm kan detta vara tecken på någon form av skada.
 
3. Kontroll av tassar.
Trampdynorna skall vara elastiska och fasta. Huden mellan tårna skall kontrolleras noga. Rodnader och blåsor skall behandlas. För långa klor skall klippas av kunnig personal.
 
4. Kontroll av buk och ljumskar.
På tikar skall juvren kontrolleras.
 
5. Kontroll av ändtarmsmynningen och yttre könsdelar.
Ansvällningar, fistlar och rodnader behandlas. Ge akt på flytningar. Kontrollera löpningstendenser.
 
6. Kontroll av nos.
Torr nos behöver inte betyda feber. Kontrollera med termometer.
 
7. Kontroll av ögon och öron.
Observera eventuella flytningar från ögonen. Kontrollera slemhinnorna. Extremt röda och irriterande slemhinnor kan vara tecken på inflammation. Kontrollera ytterörat. Rodnad kan tyda på inflammation. Lukta i öronen. Om det luktar illa kan det tyda på en begynnande infektion.
 
8. Kontroll av tänder samt slemhinnor i munnen.
Bleka eller röda slemhinnor kan vara tecken på sjukdom.
 


Texten hämtad från HvR Hundtj. (Hemvärnsreglementet Hundtjänst)
Av kamphundblogg - 13 april 2012 08:40

Jenny, din fråga kändes viktig och jag vill inte att du missar att vi har svarat. Därför skriver jag ett blogg-inlägg för att berätta att det ligger ett svar under "13 besvarade frågor", i samma meny-avdelning där du ställde din fråga. Stort lycka till!Med vänlig hälsning,Paula

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards