Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Alla inlägg den 1 april 2012

Av kamphundblogg - 1 april 2012 09:26

DIN HJÄLP BEHÖVS!

 

Projekt Juvenil demodikos

Generell juvenil demodikos (GJD) är en relativt vanlig sjukdom som orsakas av att hundens hårsäckskvalster Demodex canis förökat sig abnormt mycket. Sjukdomen har en påtaglig raspredisposition och familjär utbredning. Tidiga rapporter har talat för en autosomal recessiv nedärvning. Till överrepresenterade raser hör enligt tidigare bullterrier, mops, amerikansk staffordshire terrier, staffordshire bullterrier, shar-pei, boxer och fransk bulldog. I en fall-kontrollbaserad studie hade amerikansk staffordshire terrier, staffordshire bullterrier och shar-pei 35, 17 respektive 7 gånger högre risk att utveckla sjukdomen jämfört med medelhunden. Andra faktorer som kön, invärtes parasitangrepp, dålig näringsstatus, östrus, allvarlig annan sjukdom och narkos visade sig inte vara kopplade till ökad risk för sjukdomen.

Genetiska faktorer har möjlighet att påverka hur resistent, respektive hur mottaglig en individ är för infektiösa tillstånd, inklusive parasitära sjukdomar. Hos människa har risken att utveckla demodikos visat sig vara kopplad till olika typer av så kallat humant leukocytantigen (HLA), något som är genetiskt bestämt. Sådana samband har också diskuterats på hund. 


Pågående forskning:

Molekylärgenetiska studier bidrar till ökad kunskap om den genetiska bakgrunden till sjukdomen GJD. Tre dokumenterade högriskraser har valts ut, amerikansk staffordshire terrier, staffordshire bullterrier och mops. Blodprover samlas in från friska kontroller över 3 år och fall (hundar som har eller har haft konstaterad juvenil demodikos). Vi kommer att undersöka om vissa typer av de genetiskt bestämda leukocytantigenerna medför ökad risk att utveckla GJD samtidigt som andra typer av leukocytantigen kan visa sig vara skyddande faktorer mor sjukdomen.

Med hjälp av så kallad Genome Wide Location Analysis (GWLA) ska vi kartlägga förändringar i arvsmassan för att hitta sjukdomsorsakande mutationer i generna.  

För den här typen av studier behöver vi blodprover från hundra (100) fall samt hundra (100) friska kontrollhundar ur vardera rasen för att analyserna ska kunna genomföras, totalt 300 fall och 300 friska kontroller. 

I nuläget har vi fått prover från 73 fall och 60 kontroller (Staffordshire bullterrier), 54 fall och 67 kontroller (mops) och 18 fall och 26 kontroller (American staffordshire terrier).  

Provinsamling till forskningsprojektet

Vi är i stort behov av blodprover (2-5 ml EDTAblod samt serum) från både fall och friska kontroller över 3 år.  


Som ni ser i texten så är Kerstin Bergvall och Susanne Åhman fortfarande i stort behov av er hjälp! Har du en hund som är över 3 år som inte har, och aldrig har haft symtom på demodexangrepp, alternativt ett så kallat “fall” – alltså en hund som har varit/är drabbad av Demodex – kontakta din veterinär och lämna prover!

Gå in på www.amstaffklubben.se under menyn “KOMMITTEÉR” och “Avel” finns remisser att ladda ner, som du skall ta med till veterinären. Du informerar veterinären om att fakturan skall märkas med “715KBL”, så kostar blodprovet ingenting!


För att få veta mer, kontakta

Veterinär Kerstin Bergvall,

kerstin.bergvall@kv.slu.se
adress Avd för Kliniska Vetenskaper, SLU, Box 7054, 750 07 Uppsala


eller


Veterinär Susanne Åhman

susanne.ahman@bredband.net
adress Djurakuten, Kungstensgatan 58, 113 29 Stockholm

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards