Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Alla inlägg den 25 april 2012

Av kamphundblogg - 25 april 2012 22:49

För ett tag sen så skrev jag om Musse och att vi varit hos veterinären ang hans rörelser och fick beskedet att han har grova höftfel. Vi blev sedan remitterade till en höft specialist i Karlstad. Nu är det så att min man skött alla besöken med Musse (förutom det första som jag skrev om) då jag jobbat och inte kunnat åka med. Därmed har jag inte första hands informationen och har nog inte därför förstått exakt hur allt ligger till. Men tänkte uppdatera lite om detta så gott jag kan.


 


När de var hos höft specialisten fick de beskedet att höft felet inte alls var grovt. Det var snarare litet och inget som egentligen borde skapa problem för honom. Vi fick ytterligare en remiss till rehab för honom och maken åkte dit med honom. Där fick vi informationen att när Musse var valp så kände han troligtvis av höften mer än han gör idag. Detta i samband med att han växte gjorde att han började gå ”fel”, på ett sätt som var skönare för honom. När detta hände började han även belasta fel muskler, han använde musklerna i ljumskarna istället för de rätta musklerna. Detta är nog anledningen till att han inte är spec grov över bakdelen som andra staffar i hans ålder. Han har ju inte använt de musklerna alls. Som ytterligare en effekt av detta har han belastat vänster muskeln mer än höger och fått muskel knutar/inflammation i vänster bakdel. Ja ni hör ju själva, inte enkelt att hänga med.


 


Enl han på rehab så ska inte detta var ngt problem att träna bort med tanke på att han är så ung ännu. Så nu har vi fått träningsschema för honom som vi måste hålla på med ett bra tag. Det första vi fick var ben manschetter (som Paula bloggat om tidigare). Vi ska inte ha ngn vikt i dessa utan det räcker att vi har dom på tomma. Vilken skillnad! Direkt han fick på sig dom såg man att han gick på ett annat sätt. Vi ska använda dessa på promenader dagligen. 30 min 3 ggr om dagen, det är allt han får promenera. Inget bus och lek – så det blir en hel del hjärn gympa med andra ord.


Han får även simträning 1 gång varannan vecka. Här var de väldigt schyssta och sa att eftersom vi betalat för en viss tid i bassängen och Musse bara använder sig av 8 min i bassängen totalt (4*2) så får Malte följa med och simma resterande tid. Artros tabletter fick vi med till båda hundarna också och trots att de luktar riktigt illa så slinker de ner utan problem hos båda herrarna.


Tanken med Musses träning är att han ska börja använda rätt muskler och räta ut ryggen mer. Som jag skrev sist så är han ju väldigt rundad över baken, han liksom drar in den under sig. Han tar dessutom inte ut stegen baktill utan benen rör sig bara framåt under honom och inte bakåt alls. Så jag hoppas verkligen att vi snart ska se skillnad även utan benmanschetterna. Jag gissar att vi efter en tid med detta kommer få börja med vikter i manschetterna. Tänkte att jag ska köpa manschetter till Malte också.


 


Så ligger till och det var ju förstås en stor lättnad att hans höftfel inte var grövre än det är. Så nu kämpar vi på med träningen och hoppas på bra resultat!


//Sofia


 

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards