Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Alla inlägg den 4 april 2012

Av kamphundblogg - 4 april 2012 22:54

 


Igår började jag och Malte nybörjar kurs i Rally Lydnad. Vi har iofs gått den en gång tidigare för ca 1.5 år sedan men jag kände att jag ville gå den igen av olika anledningar. Dels för att Malte älskar Rally Lydnad och att jag ville gå en rolig kurs med honom, finslipa momenten både för honom och mig.


Vet alla vad Rally Lydnad är?

Om jag ska försöka förklara det kort (vilket är svårt) så är Rally Lydnad en bana med skyltar där det står olika moment. Rally lydnad kommer ifrån att den som kom på  Rally Lydnad vad inspirerad av just Rally när det gäller skyltarna. Det har alltså ingenting med fart att göra. Detta är en väldigt rolig träningsaktivitet likväl som det är en populär tävlings gren.


Det finns en hel del regler i Rally Lydnad. Jag ska inte gå in så djupt på det men jag tänkte dra de viktigaste reglerna som finns. Rally Lydnad ska vara roligt, både för hund och förare. Man får tjoa, peppa, locka och göra sig rolig för hunden hur mycket som helst. Dock får du inte röra hunden. Du får inte neja hunden, inte låta barsk på rösten helt enkelt inte korrigera hunden över huvudtaget.

Kopplet ska hänga i ett J under halsen på hunden. Det får aldrig vara sträckt. Sen finns det förstås regler som ger poäng avdrag vid tävling, men eftersom jag inte tävlar så går jag inte in djupt på detta.


 

(Min instruktör Sofia och hennes fina amstaff tik Tilda visar upp Rally lydnad på en "jippo" dag)


I Nybörjarklassen så finns det 30 skyltar totalt. På en tävling används 12-15 skyltar av dessa 30. Domaren som gör banan bestämmer själv vilka skyltar som ska vara med så detta gör att ingen bana är den andra lik.

Det finns 3 olika typer av skyltar: rörelseskyltar, på denna skylt visas ett moment som ska göras i rörelse tex slalom. Riktningsskyltar som visar vilket håll man ska gå åt, tex höger och sen finns positionsskyltar som visar ett moment som ska göras stillastående som tex Sitt.

Man gör momentet MAX 0.5 m ifrån skylten. Innan, brevid eller efter, men man ska se till att man kan passera på vänster sida av skylten när man är klar. Så man ska alltså inte göra momentet 0.5 m mitt framför skylten för att sen gå vidare och väja för skylten. Riktningsskyltarna däremot gör man vad som ska göras framför skylten. Ska man tex svänga Höger så gör man det 0.5 m INNAN skylten. Man måste dock tänka på att man då ska få plats med hunden mellan sig själv och skylten så de inte välter konan. (poäng avdrag)


   

(Detta är några av skyltarna som var med på gårdagens premiär av kursen, uppe till höger är en riktningsskylt, nere till vänster positionsskylt och nere till höger en rörelseskylt) 


Jag skrev förut att Rally Lydnad inte har något med fart att göra men det finns ett tillfälle där farten faktiskt avgör. Det är om flera ekipage gått i mål på en tävling med exakt samma poäng. Då avgör tiden vem som vinner. Men det är enda gången som det spelar roll.


När Malte och jag tränar Rally Lydnad oavsett om det är på kurs eller hemma så blir han super fokuserad. Han älskar det! Det lyser om honom på ett sätt som det aldrig gör annars. Han gör allt för att klara uppgiften på bästa och smidigaste sättet och han bryr sig inte om ifall det kommer andra hundar nära. Malte har ju en ganska stor ”motor” i sig så om jag märker att han håller på och dras åt ett annat håll pga en doft, hund eller annan störning så lockar jag på honom och ökar takten. Malte älskar fart!


 


Till nästa veckas kurs ska jag försöka öva ännu mer kontakt med honom för den är det lite sisådär med tyvärr. Så länge jag har handen i fickan eller en korv i handen så är det stenkoll men det är ju inte äkta kontakt utan bara korv koll. Så det blir en liten utmaning att få ordning på det. Min önskan är ju att vi ska kunna köra banorna utan korv på kurserna sen för han är så korv fixerad att han bara studsar fram.

Om ni vill läsa mer om Rally Lydnad och se alla skyltar som finns så sök på nätet, det finns massor av kanon bra sidor med mycket bra information!


För er som inte ännu provat Rally Lydnad vill jag verkligen rekommendera det. Så masa er iväg nu och leta reda på en instruktör som har Rally Lydnad på kurs utbudet. Lycka till!


//Sofia & Malte



Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards