Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 10 april 2012

Jag tror inte på det!

Av kamphundblogg - 10 april 2012 09:00

Jag tror inte på att du kan bemästra en hund fysiskt! Kanske en liten hund, i en brottningsmatch, men om vi nu pratar om "våra" raser, så tror jag inte det går. Jag ska förklara hur jag tänker. 


En hund av denna typ, kan vara mycket krävande. Ofta ökar då ägaren den fysiska träningen, mer vikter på DW-passen, tyngre i klöjveväskan, längre promenader, mer bollkastning, längre lekstunder med grannhunden osv. Vad händer då? Jo, man tränar hunden. Hunden blir starkare, hunden blir mer uthållig. Så om du har en hund som vid ung ålder behöver mycket fysisk stimulans - tänk dig då noga för innan du ger vika för detta. 


SJÄLVKLART SKA HUNDEN HA FYSISK STIMULANS!

Tolka inte mitt inlägg fel, men jag vill diskutera en
balans i stimulansen.

SJÄLVKLART KAN MAN TRÄNA UPP STYRKAN PÅ SIN HUND!
Men nu pratar jag om att öka vikter för att trötta ut,
för att kunna hantera sin hund.

Om man inte hittar lösningen på problemet och anledningen
till att hunden inte går att hantera så tror jag inte att fysisk
aktivering är den rätta vägen att gå.


Jag hade en vän och granne för några år sedan, hon berättade att hennes hane redan vid ung ålder krävde att hon promenerade långt med honom. Hunden var 5-6 månader när hon var ute och gick runt 1 timme om dagen med honom, utöver de vanliga rastningspromenaderna på 20-30 minuter. Vad tror ni hunden kommer "kräva" när den är 1 år? Inte nöjer den sig med 1 timme, då behöver den 1,5 kanske 2 timmar. 
Hundar som vid ung ålder "kräver" mycket fysiskt av sin ägare kommer bara bli starkare och mer uthållig, och därmed inte bli trötta av 2 timmars tungt arbete. Hittar du inte en psykisk balans i hunden så kan du inte kompensera det med en fysisk trötthet. 


Jag tror inte att du som ägare kan trötta ut hunden fysiskt, mer än bara tillfälligt. Jag tror alltså inte att du som ägare kan "vinna" över hunden fysiskt. Den kommer ju orka mer, och hur ska du ha tid, ork och möjlighet att ge hunden 5-6 timmar fysisk aktivering om dagen? 

Jag tror däremot på att du kan trötta ut din hund psykiskt. Jag tror att du kan "vinna" över din hunds psykiska uthållighet. 


Jag gillar inte att använda ordet "vinna", 
för det ska inte ses som en kamp, en tävling eller
att en går segrande ur detta. 
"Vinner" ägaren, så är båda vinnare!
En nöjd hund är en vinst för er båda.


Visst blir en hund mer uthållig även psykiskt, men det finns oändligt många sätt att trötta ut hunden psykiskt på. De flesta psykiska aktiveringarna går enkelt att försvåra för hunden, och om en sak blivit för enkel för hunden, så kan man byta bort den aktiveringen ett tag, så att den blir en ny utmaning när den införs igen. 


 Håller ni med? 


Jag vill avsluta med en länk till ett inlägg som Fredrik Steen skrev förra veckan. Mycket intressant, mycket lärorik, mycket viktigt! 

http://blogg.agria.se/fredriksteen/2012/04/04/alfarullningar-och-annat/



Jag tycker det är läsvärt! Verkligen! 


//Paula & DD 

 
 
Kat&Deamon

Kat&Deamon

10 april 2012 09:34

Håller med till 100%. När vi gick en hundmöteskurs med klicker fick vi bakläxa på att vi gav Deamon för mycket fysisk stimulans. Båda jobbade skift och vi såg inte varandra speciellt mycket men Deamon såg vi desto mer så han fik nog vara ute typ 5-6 timmar om dagen. Lägg då till att han är en ganska lättstressad hund... Vad tror du hände sen när vi blev sjuka med hög feber och han typ bara fick gå korta rastningsrundor ett par dagar? Jo han var HELT sanslös utomhus, då förstod vi ju vad hon menade med att han får för mycket fysisk stimulans. Även om han fick mycket psykisk också så blev det felbalanserat. Däremot måste han ha både och. Bara psykisk funkar ju inte heller men den måste finnas där för att det ska bli balans.

http://www.maxfemhundracelsius.blogg.se

kamphundblogg

10 april 2012 19:39

Exakt, det är viktigt att hitta balansen i stimulansen. Klart svårt om man inte tänker sig för, att överstimulera hunden som ni gjorde. Skönt att ni hittade balansen nu! :D

 
Humlespunk

Humlespunk

10 april 2012 09:57

När hundarna här hemma lojar ner sig i soffan på kvällen med en nöjd suck, så känner jag mig alldeles nöjd också. Då vet jag att de fått tillräckligt med fysiska och psykiska roligheter under dagen, och då är de också nöjda och lugna, utombords som inombords.
Jag tycker att det går hand i hand, den fysiska och mentala "tröttheten". Mina hundar skulle inte nöja sig med bara det ena. Och kan man kombinera de två, som i mitt fall agility, freestyle eller spår, där man både behöver tänka och röra på sig, tror jag det blir som bäst. Tror jag i alla fall :)
Intressant inlägg!

http://humlespunk.wordpress.com

kamphundblogg

10 april 2012 19:37

Jag håller med! Om man hittar en balans så mår hunden nog utmärkt :)
Tack för din kommentar :)

 
Ingen bild

Carolina

10 april 2012 11:08

Jag tror att du har helt rätt, man kan förstås trötta ut hunden för stunden men den kommer i princip alltid ha en bättre kondition och uthållighet än vad en människa har och har man otur kan man hamna i en ond cirkel där det krävs alltmer rörelse för att tillfredsställa hunden. Risken är att man sliter ut den fysiskt och att den bygger mycket inre stress. Kombinationen av fysiska och mentala utmaningar måste till för en harmonisk hund, jag blir själv fortfarande häpen hur lite som krävs av tankenötter för att en hund ska bli helt slut. T.o.m boxern därhemma kan gå ner i varv ;)
Vi gör allt från miljöträning i form av en promenad kring fotbollsplanen när träning pågår (en utmaning med 55 kg ljud- och rörelsekänslig tonårig mastiff i kopplet, med skvallerträning har det gått enormt framåt), hitta godis i en hopvikt toarulle, lydnadsträning (gärna att ena hunden sitter pausad och tittar på medan jag tränar med den andra, då blir den både extra taggad att få vara med och så blir det passivitetsträning samtidigt), gömma leksak eller godis utomhus (med dreglande hundar gör man det bara inte inomhus...), spårar etc. Det är ju roligare för en själv också istället för att bara ha hunden som en promenadkompis. Sedan går vi ganska mycket promenader, ca 3 h på vardagar och lite mer på helger och över påskhelgen har vi börjat med klövjeväska och viktmanschetter, men det är mest för att vår cane corso går som en räka med ryggen och jag hoppas att detta ska ge lite mer bakdelskontroll :)

kamphundblogg

10 april 2012 19:36

Skönt att fler delar mina tankar! Som du säger, det blir nog en tillfällig trötthet, men ökad styrka, kondition, uthållighet och inre stress.
Ja, visst är det imponerande att se hur LÄTT och snabbt man tröttar ut hunden mentalt!? Jag är alltid lika imponerad av det :D
Andra saker för att få bort "räkryggar" är att gå långsamma promenader (så att hunden skrittar) över kalhyggen, eller i risbuskage. Så att hunden måste göra höga benlyft. Man kan också promenera i lågt vatten, men det först när det blivit lite varmare :)

 
Ingen bild

Mattias Ljung

10 april 2012 17:22

Hej! Först vill jag börja med att tacka för en trevlig och intressant hundblogg, som jag har läst ett tag nu. Jag hade hoppats att du kunde ge svar på en fråga. Det är så att jag har ihärdigt försökt hitta en seriös uppfödare av den amerikanska pitbull terriern, men utan resultat. Har i nuläget en härlig amstaff hane som jag tränar/tävlar i lydnad, spår,agility och weight pull. Men det är så att han börjar bli till åren och jag försöker nu hitta en ny tränings- och tävlingskamrat, och är sugen på att skaffa en pitbull. För den uppfattning jag har fått av rasen är att den verkar vara en himla go och arbetsvillig ras, vilket är precis det jag söker. Jag hoppas därför du kan hjälpa mig i mitt sökande. Med vänliga hälsningar Mattias.

kamphundblogg

10 april 2012 19:31

Hej Mattias.
Nej, ingen av oss har APBT och mig veterligen är det svårt att hitta en bra och seriös uppfödare. Man bör ha stor kunskap om rasen och i jakt på den kunskapen kommer du kanske komma i kontakt med folk som kan hjälpa dig.
Jag vet folk som letat i många många år för att få de kontakter som krävs för att få köpa en APBT. Det är inte som inom de flesta raser där "du väljer uppfödare", inom den seriösa APBT-aveln säljs hundarna via mun-mot-mun metoden, och de flesta valpar är redan tingade innan dom är födda.
Jag hoppas du hittar vad du söker.
Mvh
Paula

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards