Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Alla inlägg den 3 maj 2012

Av kamphundblogg - 3 maj 2012 13:33

Lång rubrik :)


Den här veckan är jag och Cilla i Kälarne på Nordiska Hund där vi ingår i ett forskningsprojekt i samarbete med Berlins Univerisitet.

Detta forskningsprojekt leds av en kvinna som är veterinär och specialist på insemination. Det går ut på att kolla effektiviteten för att använda hundar i stora kostall för att markera när en ko är brunstig. För en människa tar det 3x20 minuter per dag och ko att se om en ko är brunstig och det listar man snabbt ut att det inte är lönsamt och för varje ko som bonden "missar" brunsten på är en ren förlust


Vi har hållit på i två dagar och det är helt fantastiskt hur fort hundarna lär sig!
Man börjar på en liten plattform och en burk med rätt doft och sex tomma burkar. Hunden har alltid fyra alternativ och ett rätt. När hunden lärt sig vilken doft den ska markera lägger vi i störningsdofter i de sex negativa burkarna och hundarna ska markera den rätta, fortfarande fyra alternativ och ett rätt. Därefter flyttar vi burkarna till en större plattform med längre skena och gör precis på samma sätt till att börja med. Därefter är det bara kontrollanten som vet vilken burk som är rätt och föraren måste lita på att hunden markerar rätt :)


Sen går vi över till en golvbana med åtta burkar, varierande ett eller två rätt. Först får föraren veta vilken/vilka burkar som är positiv så klick och belöning kommer från föraren. Sen går vi över till en kontrollant som vet och sköter klickern, föraren vet inte var den/de rätta burkarna är så då är det dags att lita på hunden igen :)


Sju hundar är med i projektet i ålder 5 månader till 9 år. ALLA hundar kan efter två dagar rätt doft och markera med störningsburkar :D

             


Det som väntar härnäst är miljöträning i ett kostall och senare ska hundarna kunna gå runt och markera brunstiga kor :D


Andra hundar som är här men inte med i projektet är:

   

Det är såå bra att alla hundar kan specialsök, raserna här denna vecka är
Pudel, 2 blandisar, 2 Berger des Pyréneés ā poil long, 2 Labradorer, Berner Senner, Border Collie och Tysk jaktterrier

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards