Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Alla inlägg den 26 februari 2012

Av kamphundblogg - 26 februari 2012 11:02

Rubrikens påstående kan jag nästan sätta en slant på att många därute inte håller med om, istället brukar man höra att om ändå dygnet hade fler timmar så man hann allt man ville göra. Tror att det enbart är vi människor som upplever det så, att tiden inte räcker till, för skulle vi fråga våra kära fyrfotade vänner stämmer nog rubriken mer in, tyvärr måste jag säga.


För en tid sedan läste jag ( minns inte var ) att en mkt hög procentantal hos hundar är inaktiva mer än 22 timmar/dygn!  Och eftersom dygnet består av 24 timmar så betyder det att ett stort antal hundar därute får endast göra något 2 timmar per dag och då har tiden slagits ihop, så det kan innebära att det är 10 minuters kisspromenad bara lite här och var.


När jag läste det här så fick det mig att tänka över vad jag själv erbjuder min hund. Jag är nämligen en sån person som kan tycka att tiden inte räcker till och klart att ibland vissa perioder i livet hinner man inte med så mycket man skulle vilja oavsett om det är hundgrejjer eller annat.


Men jag började fundera över hur våra dagar ser ut i allmänhet och kom fram till att vissa dagar får Aysha mer aktivitet än andra dagar och slår man ut det till ett genomsnitt så har hon aktiv tid ca 4 timmar/ dygn vilket fortfarande låter så lite tycker jag om man tänker på att 20 timmar har hon tråkigt.


Det kan vara lätt att sitta och säga att åh nä min hund är mer aktiv än så varje dag, men sätt er ner och fundera hur det ser ut. Och med aktiv tid menar jag tid som är inriktad på hunden, inte att den följer med till mormor och fikar även om det är en sak i sig som händer i hundens liv förstås.


Jag har som riktlinje att Aysha ska ha utöver kissrundor, 1.5 timmes promenad varje dag och 1 timmes mentalträning som kan vara allt från spår till träna lydnad eller tricks, allt hon gör med huvudet räknar jag som mental träning.


Och skulle hon bara få det här som jag skrev ovan skulle hon vara en av de hundar som sov bort resten av tiden dvs 22 timmar av 24. Fast man ska veta att om man hinner med det som jag skrivit nyss är det ändå riktigt bra tycker jag, för då har hunden fått egen tid, för finns så många hundar som bara lever som en möbel i sina hem och får enbart rastrundor.


Något jag märkt är att Aysha är en fysisk individ, mina tidigare hundar har också varit det, men inte alls i den utsträckningen som Aysha är. Hon behöver få springa fritt och sträcka ut benen för att vara i balans. Spelar ingen roll hur trött jag får hennes söta lilla hjärna hon kommer ändå inte i balans om hon inte fått tömma ut energin kroppsligt. Genom vanliga promenader får hon inte utlopp för sitt behov utan det är springa fritt i skogen som gäller. Hade hon en mer vältränad matte som kunde springa med henne så skulle det funka, men jag är inte riktigt i den formen än så det får bli skogen för vår del.


Så fort jag är ledig försöker jag vara ute så mycket som möjligt och då kan det bli 3 timmar, har en runda i skogen jag brukar gå först som tar ca 1.5 h och sen resterande tiden försöker jag lägga in lite träning som att hitta saker jag "tappat" eller leta godis. Hela tiden får hon vara lös.


Men även om jag mår riktigt bra dom dagarna som vi varit ute i 3 timmar och sen tränar hemma så huvudet får sitt blir det ändå aldrig mer än max 5 timmar som vi är aktiva, för sen måste man ju också hinna med andra saker under dagen.


Nu är det ju så att det är vinter och då blir det ju en mer inaktiv tid iallafall i vårt hem eftersom jag lever med en fryslort till hund, vi kan inte vara ute så länge de dagar minusgraderna envisas med att vara två siffriga. Men till våren och under sommaren och i kombination med att man är ledig hoppas jag kunna erbjuda Aysha mkt aktiva dagar.


Jag menar absolut inte att ge er dåligt samvete med denna text, jag är ju själv en av dom som inte hinner med, men är lite nyfiken på hur många som är medvetna om hur mycket tid eran hund/hundar får varje dag i snitt? Jag känner som såhär att så länge jag är medveten om läget så kan jag ju ge Aysha vissa dagar mer och vissa dagar blir mer vanliga då hon får sitt basbehov tillfredställt genom 1.5 timmes promenad och 1h mental träning.


Vissa perioder när jag har mycket att stå i kan jag ibland få så dåligt samvete för jag tycker att Aysha inte får göra något kul alls, men då brukar jag faktiskt tänka att de dagarna som hon är mer inaktiv brukar inte vara så många så slår man ut det på ett helt år så är det ingen fara, inte i mina ögon sett iallafall. För att gå och ha dåligt samvete gynnar varken Aysha eller mig, så istället försöker jag peppa mig till att försöka finna dagar där jag planerar in Aysha tid så hon får lite mer guldkant på tillvaron.


Jag har inte bloggat på länge så känner mig lite svamlig och snurrig i det här inlägget, hoppas ni förstår vad jag försöker få fram ändå =)


Hoppas ni har en underbar söndag och att ni har lika fint väder som vi har i Eskilstuna!


 


Sköt om er!


//Camilla och Aysha

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards