Egentligen borde alla hundägare ha lika stort ansvar, men jag kan tycka att jag som äger en amstaff behöver axla mer ansvar ändå. Varför? Jo för att jag ser det som ett sätt att förebygga och bekämpa folks negativa syn på en viss grupp raser som svartlistats och som har förbjudits i olika länder till och med.
Så fort jag är ute med Aysha så har jag det i bakhuvudet att andra ser oss och det gör att jag vill i så stor mån som möjligt ge människor ett bra intryck av oss som ekipage. Nu är det säkert många gånger så att personerna vi möter eller som ser oss inte ens reflekterar över oss ens, men jag känner att om det är så, då har vi gjort skillnad bara där.
När vi är ute på promenad är det super viktigt för mig att så fort vi möter någon så ska Aysha genast gå vid min sida och jag ska vara mellan Aysha och den vi möter, varför? Jo för att jag vill att den vi möter ska känna sig trygg och tillfreds med att möta oss. Nu tror jag inte att någon skulle vara rädd att möta oss bara för att Aysha är en amstaff, men jag brukar tänka på de hundrädda människorna som finns och eftersom jag inte har en aning om vilka som är rädda eller inte, vill jag förebygga och gör lika jämt då jag möter människor på promenaden.
När vi möter hundar är det samma sak där, jag ska ha full fokus på min hund och försöka se till att mötet blir så bra det bara går. Och eftersom jag inte haft Aysha så länge ännu och inte riktigt lärt känna henne ordentligt brukar jag undvika hundmöten som innebär att vi möts rakt på varandra. Har jag möjlighet går jag undan eller gör en båge ut på en gräsmatta till exempel. Ibland väljer jag även att gå över till andra sidan vägen för att inte få ett hundmöte rakt på och gör även så om jag möter hundar som jag vet är skälliga eller gapiga.
Om vi ska gå runt en husknut ser jag alltid till att Aysha är vid min sida och nästan lite bakom mig, varför? Jo för att möter vi en hund eller en människa så vill jag inte att Aysha ska vara framför mig och först möta personen eller hunden.
Jag vill utstråla att jag har kontroll över min situation och min hund och lyckas jag med det, så sår jag ett litet frö varje gång hos de människor jag möter där de får en positiv bild över att möta en sån hundtyp som gärna hängs ut i kvällstidningarna.
Jag tror att i längden är det den här vägen man måste gå för att kunna påverka och förändra folks syn på dessa raser som det gärna gapas förbud emot då och då. Det är även viktigt för mig att alltid bemöta människor utifrån där dom befinner sig. Är någon rädd för Aysha just för att hon är amstaff så börjar jag inte prata om hur snäll hon är eller hur ofarlig hon är, för det är inget om hjälper personen i fråga att bearbeta sin rädsla. Utan jag bekräftar alltid dom och försöker få dom att känna att jag verkligen förstår deras rädsla och inte alls förminskar den men att jag gärna vill hjälpa till att komma över den om det går. Jag brukar fråga vad dom tror skulle hjälpa och så lägger vi upp situationen utifrån hur dom vill göra, på så vis känner dom att dom har kontroll och blir lättare att jobba med sin rädsla.
Hur resonerar ni kring det här med ansvar? Håller ni med mig i mitt tänk att vi med raser som det hänger förbud över då och då bär ett lite större ansvar än andra hundägare eller tycker ni att det är samma för alla?
Aysha är en Amerikansk Staffordshire Terrier, en väldigt snäll sådan, men som uppfattas som läskig av många.
//Camilla

Kat & Deamon
27 februari 2012 09:06
Jag håller med dig men samtidigt inte! Man försöker väl alltid oavsett hundtyp ha så bra koll man kan och ta hänsyn etc. Men samtidigt tror jag att det blir dubbelt om man gör som du skriver att man tar en vidare båge runt ett hundmöte. (jag gör också så, speciellt om jag går med vagn eller liten i sele på magen då hundmöten INTE är Deamons starka sida) Ett exempel på det är en person min pappa har som kund som bor i vår stad som kände igen mig, Joel och Deamon på pappas skrivbordsbakgrund. Han frågade om hunden var farlig eftersom vi aldrig släppte den lös "som alla andra gör". Det gör vi MEN bara om det är folktomt just eftersom vi inte vill skrämma någon. Då fick jag mig en tankeställare åt andra hållet. Att om vi "undviker" andra hundar och/eller människor så kommer folk att tro att vi gör det för att Deamon inte kan sköta sig. Även om han hänger i kopplet och jag får dra in honom och säga åt honom att sitta ner osv när vi får hundmöte så ser i alla fall folk att han är GLAD inte arg liksom. Och ser de inte det på en propellerviftande glad-svans så vet jag inte vad :P Sen undviker man ju de hundar man vet muckar gräl eller skäller men det gör jag även om jag är hundvakt åt nån annan typ av hund.
http://www.maxfemhundracelsius.blogg.se
Katrin
27 februari 2012 09:23
Jag känner precis som dig och jag ställer jämt jätte höga krav på mig själv och hundarna, för att jag precis som du skriver så känner jag att man alltid har ögonen på sig och skulle mina hundar morra eller bara dra lite mot andra hundar/människor så är dom hemska mördarmaskiner.
Samtidigt dom flesta hundar vi möter som skäller och gör utfall har ägare som kan stå och prata med andra och då bara skrattar lite och säger lite lamt att "sluta nu va knäpp du är". Själv skulle jag skämmas jätte mycket och känna hur ryktet för vår ras sjunker direkt och man tänker "hur folk pratar" om våra "kamphundar" då.
Tråkigt att vi ska behöva känna så och att våra hundar istället måste vara mer "perfekta" än alla andra hundar men jag tror också att det ändå är det bästa sättet för att visa att det INTE är några farliga hundar som ska förbjudas.
Tack för en bra blogg ! :)
Paula
27 februari 2012 11:28
Jag känner verkligen igen mig i det du skriver, jag gör likadant när jag är ute med DD.. kul att läsa att fler har tänkt på husknutarna ;) Samma gör jag om vi går på en gångväg och kommer till en korsande gångväg där man har dålig sikt pga t.ex buskar.
Precis som att man med bil aldrig hade kört rakt ut i en korsning!

Gaidin
2 mars 2012 20:54
Du har helt i att vi som ägare till "muskelhundar" har ett större ansvar både som "försvarare av rasen" och som alfaledare för våra hundar.om vi som ledare misslyckas med att socialisera och träna våra hundar så dom blir stabila och trygga i sig själva och som en del av "flocken"/familjen då får vi just den där hunden som många människor och media blir (och bör vara) rädda för...... så ja vi har ett större ansvar än jack russel ägaren som bor dörren bredvid.
sen håller jag inte riktigt med om att gå en omväg el, byta sida när man möter någon el, något som kan vara påfrestande för hunden,att du sen kanske gör det inte för hundens skull utan den/dom ni möter så blir det samma resultat enligt mina erfarenheter nämligen att tex, möter vi en hund och matte/husse känner att vi måste gå undan det betyder att andra hundar är farliga (lär sig hunden) samma om man möter någon som drar sig lite undan för att dom är hundrädd helt enkelt el, känner sig osäkra just vad det gäller "muskelhundar", om du då väljer att gå undan lite extra el, helt byta sida på vägen så även om du gör det av ren hänsyn till dom så ser inte en sån människa ditt agerande så utan det dom ser är en kraftig hund som enligt media och andra är en "farlig hund" och när tom, ägaren själv drar undan sin hund så måste allt man ha hört om "såna hundar" till stor del vara sant?? och i slutändan blir resultatet din hund kan mycket väl börja visa tendenser till att bli el, fullt ut bli hundaggressiv för matte/husse har ju talat om det genom sina handlingar och personen som är rädd/ängslig får "bevis" på att "det är farliga hundar" genom hundägaren/förarens egna beteende....
personligen brukar jag bara fortsätta att gå i samma takt som innan jag såg hunden/personen som kommer mötandes el, om jag har en hund som har problem med andra hundar el, främmande människor och som jag har tagit hand om för att försöka omskola hunden och komma till rätta med deras problem, då brukar jag när vi börjar närma oss dom mötande stanna och kommendera sitt. sen beroende på hunden och hur pass uppjagad/stressad den blir antingen stå kvar helt stilla tills dom har passerat el, om det är en extremt hundaggressiv hund som reagerar på alla hundar oavsett kön/färg/storlek mm då brukar jag stanna använda sitt och belöna med lite gott när den sätter sig sen börja gå igen men endast 2-3 stag sen samma sak igen och så kan jag hålla på allt ifrån 2 stopp till 8-10 stopp vid ett enda möte. för innan jag kan få hunden att lyssna och lyda enkla röstkommandon som stanna och sitt när vi möter en hund så kan jag inte gå vidare och lära den att möta och hälsa på andra hundar och kan jag inte komma så långt så kommer jag aldrig att lyckas få hunden att förstå att andra hundar är inte farliga och om vi inte går fram och hälsar och kanske tom, får leka lite så ska hunden inte bry sig alls när man passerar andra hundar inte mer än att se dom och erkänna att "ja där kommer det en hund" och sen fortsätta med det den höll på med innan den såg den andra hunden.
jag gör säkert massor med fel med min "metod" men den funkar för mig och hundarna jag använder den på och så länge resultat blir att en "problem hund" lär sig normalt hundbeteende och och blir stabil och trygg istltf, rädd och "aggressiv" så bryr jag mig inte om det är rätt el, fel enligt andra. förutom dom hundar jag har haft själv så har jag hjälpt till med att omskola 5st "problem hundar" som ägarna övervägde att ta ner, och alla fem fick ett nytt stabilt permanent hem, 4 av dom bor med sina nya familjer än idag men den femte var tvungen att tas ned pga, sjukdom för 1 år sedan sista hunden som jag hjälpte och hittade en ny familj till var strax över 3 år sen och den första som fortfarande lever och mår kanon han hjälpte jag för 6½ år sen och alla utav dom hundarna flyttade alla till familjer av olika storlek.
Stay safe //Gaidin, den glada amatören
Malin
22 mars 2012 16:59
oj vad jag känner igen mig!!!!! superbra skrivet!!!!
önskar att folk förstår att bakom varje hund är den en förare bakom som har ansvaret, vare sig det är en tax, golden eller en amstaff... det är vi som formar hunden och inte tvärtom, iallafall skall det vara så!!
tack igen för en super inlägg!!
Areyanna
21 juni 2012 16:01
Hej! Jag känner igen mig där med min hane King. Men hundmötena som annars fungerat tidigare blir svårare nu när han är könsmogen? Tips?
http://areeyanna.blogg.se
kamphundblogg
24 juni 2012 08:35
Jag personligen tog kontakt med en Hundinstruktör som kom hem hit och gav mig tips och råd. Vi fick mycket hjälp och när jag följer de råd hon gav mig så fungerar det mycket bättre.
På hanar kan det ju vara en liten hjälp på vägen att kastrera dom också, då blir det lite mindre hormoner att hantera.
Mvh
Paula