Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 28 december 2011

GOTT NYTT ÅR!

Av kamphundblogg - 28 december 2011 20:06

Snart är det nyårsafton! God mat, med nära vänner, eller stor fest med sena snurriga timmar. Vi firar den väldigt olika, men en sak som alla nog kopplar samman med nyår är raketer! Smällare är ju förbjudna numera, men används ändå flitigt. 

Hur mår då våra fyrbenta? 

Vissa hundar bryr sig inte om det, medans andra mår fruktansvärt dåligt. Vissa ägare måste fly ut i skogen, ge hundarna lugnande, låsa in sig i källarförråd m.m för att hunden inte ska få ett nervöst sammanbrott. 

Tänker ni på det, när ni står och iakttar detta vackra spektakel?


Jag ska erkänna att jag har aldrig tänkt på det innan jag hade hund! Jag tänker sällan på det numera också, faktiskt. DD har hittills inte visat någon rädsla för smällare eller fyrverkerier. Men samtidigt är jag ju medveten om att det finns många hundar som lider ofantligt mycket, och deras ägare med dom. 


Ett tips, som är för sent att göra något åt nu, men som ni kanske kan ha med er till nästa år, är att fyrverkeri-träna hunden med hjälp av en CD-skiva som spelar ljudet från smällare och raketer. Man börjar med att ha väldigt låg volym för att inte skrämma hunden, sedan höjer man allteftersom hunden är van vid ljudet. Slutligen har man på detta under tiden det smäller och sprakar utomhus, på nyårsnatten.


Jag hittade en blogg där en tjej som heter Matilda skriver och tipsar om hur man kan göra före, och under nyår. Hon har själv en hund som är rädd, och hon delar gärna med sig av sina tips. Jag citerar hennes inlägg nedan, ni hittar hennes blogg på den här adressen: 
www.amoresperros.se






Valeriana – flytande form

Tas upp snabbt av kroppen och har en lugnande inverkan.
Små hundar 1/4 tsk
Medium stora 1/2 tsk
Stora 1 tsk
Mkt stora hundar 1 1/2 tsk

Valerina Forte – tabletter
Har en lugnande inverkan på hunden och kan ges under längre perioder.
2 tabletter per 5 kilo kroppsvikt.

Jag brukar ge Kora tabletterna 1-2 veckor innan nyårsafton och fortsätter att ge dom 1-2 veckor efter. På själva nyårsafton, när det börjar närma sig, ger jag henne en dos flytande Valeriana.
Om hon blir extra rädd dagarna innan, eller efter, ger jag henne också flytande.
Doseringarna har jag hämtat från Dorwest Herbs, där man även kan beställa Valerianan i flytande form. Tabletterna går att köpa i hälsokostbutiker eller på apotek.
Fler lugnande medel; DAP, Zylkéne.

- Om det är möjligt, åk någonstans där du vet att det inte kommer att smälla. Annars är det bra att försöka skapa en så lugn plats som möjligt. Dra ner alla persienner, så att även eventuella synintryck kan uteslutas. På IKEA kan man köpa ljuddämpande gardiner. Ha på TV och radio för att dämpa och avleda ljuden utifrån.

- Se till att du har rastat hunden ordentligt på morgonen/förmiddagen. Resten av dagen räcker det med korta kisspromenader, så fort hunden har gjort sitt kan ni gå in igen. Om det smäller när ni är ute, behåll lugnet och fly inte ifrån situationen. Erbjud godis, om hunden inte vill ha gör det inget, och gå sedan sakta hemåt igen.
Gör gärna uttröttande aktiviteter, exempelvis spår!

- Det kan vara en bra idé att ordna en bur som du ljudisolerar med filtar, där kan hunden lägga sig om den vill. (Ha burdörren öppen).

- Fetvadd/bomull i öronen

- Prata med dina grannar och sätt upp lappar i området där du vädjar om att fyrverkerierna ska skjutar på tolvslaget, inte dagarna innan och efter! Tipsa om Khom Loy – den svävande lyktan!

- Avled, avdramatisera, distrahera! Se till att ha riktigt gott godis hemma – i mängder! Rester från julskinkan, grillad kyckling… något alldeles extra ska det vara. Prova dig fram, kanske hjälper det att distrahera genom att göra enkla konster som sitt, ligg, sitt fint. Om hunden är för rädd för det, testa att bara mata den med små bitar och prata lugnt med den. Uppmuntra istället för att ömka!
När det smäller, titta inte på hunden det första du gör för att se dess reaktion, försök att låtsas som ingenting och erbjud godis.
Ha gott tugg framme, gärna blandat – exempelvis en tjurmuskel som tar längre tid att äta och grisöron som går lite fortare att tugga upp.
En kong med fryst färskfoder i!

Det viktigaste är att behålla lugnet själv och inte ryckas med  i hundens rädsla! Den har det förmodligen jättejobbigt, men tänk framåt istället. Nu ser vi till att överleva detta nyår, och så fort fyrverkerierna har tystnat börjar vi jobba med ljudträningen. Är ni med mig?!

Har ni fler tips, skriv gärna det i kommentarsfältet så fyller jag på inlägget!




För att se bilderna till inlägget så klickar ni HÄR, så kommer ni direkt till inlägget. TACK MALIN (inte Matilda som jag skrev tidigare) FÖR ATT JAG FICK "STJÄLA" DITT INLÄGG! :) 


När jag ändå är inne på ämnet så vill jag ge Ica Maxi i Häggvik en stor eloge då dom tagit ställning mot fyrverkerier! 



Gott nytt år på er! Jag hoppas era djur får en lugn och trygg nyårsafton!


//Paula & DD  

 
 
malin

malin

29 december 2011 22:44

skönt att din hund inte är ljudrädd! min hane är hur cool som helst, men tiken är som sagt sjukt rädd.
mitt användarnamn på wordpress är maldita, inte matilda :P till vardags heter jag dock malin. ;)
härlig blogg ni har!!

http://amoresperros.se

kamphundblogg

1 januari 2012 08:36

Jag ber om ursäkt för min felskrivning! Jag ska åtgärda detta!!!!
Tack för kommentaren om bloggen.

 
malin

malin

30 december 2011 17:47

halloj igen! hade skrivit helt fel doseringstabell... så jag har uppdaterat nu!

http://amoresperros.se

 
Ingen bild

Sofia & Malte

30 december 2011 20:27

Jag har vad jag vet än så länge en hund av varje.
Malte bryr sig inte om vi är ute och går och det kommer EN smäll. Däremot på nyår håller han sig inne och tätt intill. Jag ska inte säga att han lider enormt så jag känner att vi måste åka iväg och så men jag respekterar honom och släpper bara ut honom i trädgården på kvällen för kisseri. Sen vill han bara ligga nära och mysa. Och det tror jag vi båda kan leva med ;)
Musse är så pass ung så han har hittills inte märkt att det smäller ;) Han var med oss ute förra året när vi sköt och han brydde sig inte alls.
Så här kommer vi in på nästa grej, ja vi skjuter.
Jag tycker att man borde skärpa reglerna för detta absolut! Tycker enda gången på hela året det ska vara tillåtet är mellan tex 20-01. Sen ska det vara stopp. Och självklart inga såna där idiotiska smällare som ungarna springer runt och kastar i tunnlar och skit.

Så vi får se hur det går iår. Hoppas alla får ett fint nyår! :)

kamphundblogg

1 januari 2012 08:34

Vi pratade lite om det igår, man borde få söka licens och bara den som har licens får handla och skjuta av fyrverkerier! Om man ger bort sånt man köpt så riskerar man grova böter och till och med fängelse. Då hade det lugnat sig rejäl.
Smällare är förbjudna, så jag förstår verkligen inte vart alla får sina smällare från???

Vårt nyår gick utomordentligt bra, och DD reagerade inte alls på ljudet eller ljuset. Hon var dock instängd i ett lugnt rum under just 12-slaget.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards