Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 25 december 2011

Hur bemöter vi fördomar?

Av kamphundblogg - 25 december 2011 11:37

Man vill så gärna att alla ska se hur underbara våra hundar är! Man vill så gärna att folk ska förstå att en väl uppfostrad hund (märk skillnaden mellan väl uppfostrad och väluppfostrad) inte är farlig för allmänheten. Undantag finns, men det finns inom alla rastyper! 


Helst av allt skulle jag vilja samla ett stort gäng med "kamphundar" mitt i stan och visa upp våra älsklingar för allmänheten. Kanske skulle dom förstå att det är snälla hundar, om dom bara såg oss, om dom fick komma fram och klappa och prata med oss ägare? 
Kanske skulle dom gå hem och sprida vårat budskap vidare!?


Jag önskar att det var så lätt.


Tyvärr tror jag att minsta misstag skulle stärka fördomarna om vår typ av hund. Jag tror att ett litet utfall, ett skall, en lite för hård korrigering, skulle ge "vatten på deras kvarn". Med tanke på att vi har ögonen på oss, så skulle dessa ögon också syna oss extra hårt. 
Kan ni själva tänka er ett 10-tal "kamphundar" i en samlad grupp, där flera av dom aldrig träffat varandra innan, och vi ägare står med hundarna lugnt vid vår sida, hundarna viftar lugnt på svansen och småpussar kanske lite på grannhunden?Vi har kopplet hängande löst vid vår sida, och står avslappnat och småpratar sinsemellan. Främmande människor kommer fram och klappar på hundarna, som hälsar artigt och respekterar varandra. 

Jag kanske själv är fördomsfull, men helt ärligt så kan jag inte tänka mig det! 

Jag tror att flera av hundarna hade gruffat, mer eller mindre. Jag tror vi som ägare hade hållt hundarna i kort koppel, och fått säga åt dom gång efter gång att sitta ner, inte dra, inte hoppa på de främmande människorna osv osv. 

Har jag fel? 


Jag ger en STOR ELOGE till er som - med handen på hjärtat - kan säga att era hundar hade klarat det här galant! 


Förr hade schäfern ögonen på sig, dobermann och rottweiler har också varit drabbade. Nu är det "pitbulls" som är hatade. Tyvärr tror jag att någon ras alltid kommer vara mer eller mindre drabbad, och just nu är det "vår ras". Så hur ska vi nå ut till folk? 

Ska jag vara helt ärlig så tror jag inte att personer som har fördomar tror på snacket om hur "urgulliga och supersnälla" dessa hundarna är! När man ser - väl menade - insändare i tidningar där en "kamphundsägare" skriver om hur dundersnäll deras hund är, och hur den leker med alla andra hundar, hur den älskar familjens och grannens barn, hur den aldrig aldrig aldrig skulle skada någon, så tvivlar jag starkt på att den går in i rätt personers hjärta. 

Alltså i den personen som behöver ta in det. 

Jag tror att man måste vara ärlig. Våra hundar är snälla, men dom är hundar! Dom är kraftfulla hundar!!! Hamnar dom i en situation där dom slåss, så kommer dom åsamka stora skador, kanske till och med döda! Det vet vi, eller rättare sagt: Vi måste vara medvetna om det! 


Visst kan vi inte ställa oss på stan och berätta detta för folk med fördomar, men vi kan informera dom om att detta är hundar som behöver fysisk och mental stimulans, att dom behöver ansvarsfulla ägare, och att dom kräver en engagerad förare. 
Vi kan informera om vikten att stödja seriös avel, och hur noga det är att hålla sin hund frisk och välmående.


Detta gäller självklart alla raser, men en kraftfull hund gör ju självklart mer skada om den försvarar sig/eller går till angrepp. 


Vill du sprida kunsap om våra hundar? Sprid då sann kunskap! Bädda inte in dom i små bulliga moln av spunnet socker, för visst må det vara din vardag, men det är inte hela sanningen. 


Jag hoppas detta inlägg mottages på rätt sätt! 

//Paula & DD 

 
 
Ingen bild

Sofia & Malte

25 december 2011 19:35

Detta du beskriver med en hund träff är exakt vad vi gjorde i Sthlm som jag bloggat om tidigare :)
Vi var nog ca 10 st kamphundar som träffades och gick promenad genom Sthlm. Nu gick vi inte i jätte tätt ihop allihop för det var trångt och mycket folk så man kan säga att vi gick 2 och 2 på led...Självklart höll vi avstånd till varann men det tycker jag att de flesta ansvarsfulla hundägare alltid gör på kurser och sånt oavsett raser. Så det tycker jag inte är ngt särskilt för våra raser. Många av de som var med på promenaden hade hundar som har svårt för andra men jag tyckte det gick SÅÅÅ bra och vi fick många blickar och leenden mot oss. Vi hade förberett oss på många skeptiska blickar men inte en enda på hela dagen! Det var en alldeles underbar upplevelse :)

kamphundblogg

25 december 2011 19:51

Vad kul att läsa att jag hade fel :D Kanske jag som har dåliga erfarenheter av vissa hundägare med denna typ av hund? :P
Jag tror alldeles säkert att ni gjorde en stor skillnad med detta event! :D

 
Titti

Titti

27 december 2011 09:02

Jag skulle nog kunna säga att min hund skulle klara av följande scenario. Skulle hundgruppen innehålla stabila, lugna hundar skulle han inte bry sig om dom andra över huvud taget och han bara ääääälskar människor som vill klappa på honom (unga, gamla, utvecklingsstörda) utan att hoppa eller naffsa någon.

Något han däremot inte skulle klara är om man skulle släppa en grupp hundar lösa för att "leka". Det vet jag och jag skulle aldrig utsätta honom för det heller. Jag vet vad han är avlad på och tar ansvar för det (man behöver bara backa 2 led för att börja hitta wins/losts i stamtavlorna).

Håller helt med dig om vikten av att inte linda in något i kampen om acceptans av raserna. Man måste framhäva de positiva sidorna men samtidigt inte försöka gömma de negativa. Det är starkt att kunna se sina begränsningar.

http://the0911.blogg.se

kamphundblogg

28 december 2011 20:06

Härligt att höra att du har en så stabil hund! :D
Jo, min hade nog också uppfört sig med andra lugna och stabila hundar, men hon hade varit stissig och glad.
Samtidigt är det ju terriers vi har, dom ÄR ju livliga. :)

 
Ingen bild

Carro

28 december 2011 22:07

Välvalda ord Paula, jag önskade jag med att folk spred denna fakta i stället för att påstå nåt som inte är.
Självklart finns det bull och terrier raser som kan uppföra sig i grupp, som Sofia skrev var vi faktiskt 10 hundar i sommras alla av bull och terrier typ, inte en enda hund som gruffade eller betedde sig illa.

Men det kan lika gärna vara åt andra hållet, räcker ofta med att en börjar sen hakar resten på.
Vi ska sprida den bild som är av rasen och inget annat, tyvärr har vi alltför många som du säger som ska ge dem bilden av att vara nåt dom inte är.

Sen hamnar dom också i fel händer pga av detta, hur många har inte skaffat sig dessa raser utan att ha kollen vad dom kräver och vad dom kan utveckla om dom inte får vad dom behöver.

Ja det är bara kolla på hund stallen och på blocket, vad är största majoritet hundar som finns där? Jo bull och terrier mixar och det för den oseriösa blandras aveln samt alla okunniga människor som tror dom skaffar sig en liten pudel, som sen växer upp och blir en enormt stark och ibland svår hund med diverse problem beteenden som den okunnige inte fixar att lösa. Vips så orkar man inte, sen är karusellen för den hund igång..

 
Anna

Anna

31 december 2011 14:19

Bra skrivet!

Jag tror att min hund skulle klara den situationen väldigt bra men tyvärr skulle nog inte jag. Jag har haft hundar hela mitt liv men sen jag skaffade min Amstaff har min tro på folk och speciellt på hundmänniskor förändrats. Jag tycker det är konstigt att till och med personer jag träffar på tävligslydnadskurser har såna grova fördomar mot den här typen av ras. Jag blev förvånad över att vissa vägrade att träna på samma plan som mig pga. den ras jag har. Det slutade med att min hund fick spendera hela kursen kopplad medan andra tränade lösa.

Jag tycker det är otroligt sorligt hur hundarna bemöts i samhället eftersom det oftast är så underbara hundar och jag tycker att det är synd att det pågår sån mobbing mot hundägare som jag har varit utsatt för.

Jag tycker du har en jättebra blogg och tror du har helt rätt i att det alltid kommer finnas raser som är mer utsatta än andra, jag hoppas bara att det byter ras snart.

http://annawarrenhaglund.myshowroom.se

kamphundblogg

1 januari 2012 08:32

Jo, samtidigt som man hoppas att det byter ras, så vill man ju inte att någon annan blir drabbad av det här! Men det är nog ofrånkomligt att någon alltid kommer det.. så vi kanske förtjänar en paus nu..

Visst är det skrämmande när folk har sådana fördomar, och att dom dömer din hund för hur den ser ut, inte för hur den beter sig. Du går ju på kurser med din hund, det om något borde väl vara ett tecken på att du vill lyckas med din hunds uppfostran!? Istället för att motarbeta sådana som dig så ska ni lyftas fram!

Tack för kommentaren om vår blogg!
//Paula, Sofia, Jennica, Camilla och Lena.

 
Mathilda

Mathilda

7 januari 2012 10:37

Bra skrivit! Jag har själv växt upp i en familj som fött upp staffar, sunstaffs kennel. Nu har vi bara en urgo gammel staff kvar :)

Och när jag läser ditt inlägg så önskar jag att fler vore så förståndig som du.

Jag delar kärleken till staffar och det är en underbart trevlig ras. Men hur trevlig och stabil hund man än har, så måste man vara medveten om deras bakgrund och inte sätta dem i situationer där den där lilla gnistan från dess bakgrund väcks igen.



http://mathildashundar.blogg.se

kamphundblogg

7 januari 2012 16:55

Tack för din kommentar, det värmer :)
Ja, man kan ha en helt underbar och snäll hund, men att låta den lattja med alla hundar man möter på promenaden, det är något man kanske får välja bort om man valt denna typ av hund.
Men vi får så mycket annat härligt att det känns inte som någon större förlust ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards