Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Alla inlägg den 20 september 2011

Av kamphundblogg - 20 september 2011 09:00


Svansen går, den viftar ivrigt, snabbt. Med korta drag sveper den fram och tillbaka. Den hänger lågt, så lågt att den sveper mot baksidan av låren på hunden. Hundens öron är tillbakadragna, huvudet något sänkt. Ryggen något böjd. 


Hunden är lycklig! 

_______________


Två hundar möts på promenaden, dom får hälsa. Det är två hanar, men dom har inga hanhundsproblem. Dom nosar inte på varandra, utan står stelt, med kinderna mot varandra. Deras svansar står högt, dom viftar också med korta snabba drag. 


Två glada jyckar! 

_______________


En lös hund närmar sig när ni är ute. Din hund blir stel, fokuserar på hunden. Öronen åker fram och din hund är knäpptyst. Svansen står halvhögt, och viftar med långsamma, korta drag. Nästan motoriska rörelser. 


Din hund vill bara hälsa!


_______________


ELLER!?


Är en hund glad för att den viftar på svansen? Mår den bra för att den viftar på svansen? Är den lycklig för att den viftar på svansen? Vill den leka/hälsa för att den viftar på svansen? 

En hund kommunicerar med så mycket mer än bara svansen, och med svansen kan den visa otroligt mycket annat än bara glädje! 

För okunniga personer kan man tro att svansviftningar bara är glädje, och att hunden - fast att man vet att den kanske för tillfället inte har det bra - ändå är glad just för att den viftar på svansen.. 


Det jag försökte beskriva ovanför är:

Den första hunden är osäker och rädd. Den viftar på svansen för att visa sig undergiven. 

Hundarna som möts på promenaden är inte alls glada. Dom står och mäter sig, och vilken sekund som helst kan det smälla.. om ingen av dom viker

Din hund som beter sig så här mot den lösa hunden, bör inte få hälsa. Högst troligt kommer den ge den lösa hunden en rejäl omgång, och är inte alls ute efter att hälsa på sin "nya kompis". 


Varför har folk så svårt att förstå hur avancerat hunden kommunicerar - men ändå så enkelt; om man läser mer än bara en kroppsdel. 


 
Basta agerar modell på en viftande svans, eftersom hennes svans så sällan gör annat. ;)  


Ser ni när era hundar är arga, osäkra, glada, stressade m.m på svansens viftningar? 


Visste du att en hund viftar på svansen åt olika håll beroende på vad den vill? En hund som vill fram till något, t.ex matte/husse, viftar på svansen mer åt höger. Vill den bort från något så viftar den mer åt vänster. 
Detta har forskare kommit fram till, men dessvärre går det inte att upptäcka med bara ögat, utan krävs att det filmas och analyseras.


      


//Paula & DD

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards