Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 26 juli 2011

Får din hund läsa tidningen?

Av kamphundblogg - 26 juli 2011 07:45

Nu kände jag att det återigen var dags att ta upp ett inlägg från min gamla blogg.. idag angående att låta hunden läsa skvaller-blaskor!

Jag undrar om ni som har hund låter dessa ”läsa tidningen” och ”skriva egna annonser”..? Vad jag menar kan bättre förklaras med uttrycket ”Checking their peemail.

För er som inte hört uttrycket förut kan jag snabbt förklara med att hunden dagligen läser av vad andra hundar lämnat för meddelanden genom att lukta på deras kiss. Låter du din hund göra det? Får den också kissa över andras kiss för att lämna ett eget meddelande?

Förr (t.ex när jag skrev detta inlägg i min gamla blogg), så var jag väldigt restriktiv vad gällde detta beteende. Jag lät inte Diza kissa över andra hundars kiss, och jag valde ofta att hålla henne i kort koppel när hon - efter hundmöten - ville "läsa den andra hundens annonser".
Jag tyckte det tydde på dominans, och eftersom 
jag ansåg mig vara den dominanta av oss, så var det också jag som bestämde vem som skulle lukta och kissa var!

Oj, vad det har förändrats!!! Diza var inte så noga med att kissa över andras kiss, om hon var med andra hundar och dom kissade så ville hon helst inte ens gå i närheten av den platsen.
DD tar däremot gärna alla chanser hon får att kissa över andras kiss.. 

Jag trodde förr att dominans innebar stora problem med andra hundar, och att ett sådant här beteende då skulle göra att hunden fick problem med andra hundar. Diza hade ju problem med andra hundar, DD har det inte. 
Diza fick inte kissa på andras kiss. DD får det.
Ser ni hur det inte går ihop, och förstår ni då att jag ändrat mitt tänk?  


Jag försökte "ta ur det" ur DD också i början, när jag levde kvar i det gamla tänket.. (det kretsade mycket kring dominans) Men så mycket har förändrats och jag har insett att det är så hon är. Det är en instinkt hon har i sig, som jag inte kommer få henne att sluta med.
Hon är inte överdriven i beteendet (förutom före och under löp), och när hon är lös kan jag inte styra över det alls, och har lärt mig att släppa taget om den 
kontrollen.

Däremot; om vi är ute och går en motionsrunda, så får hon inte kissa vart hon vill. Jag låter henne rastas av sig, och sen går vi. Hon får snällt följa med så att vi kommer upp i hastighet och får rört på fläsket.


Hur gör ni vad gäller sådant här? Får era hundar kissa överallt? 

//Paula & DD

 
 
annette

annette

26 juli 2011 21:00

hej.
jag tycker tyras utslag ser ut som foderalergi och höga njurväden kan bero på felaktigt foder,eftersom njurarna är djurets reningscentral.
hört talas om BARF?
tror att tyra skulle må bra utav barf eller orijen.sök på barf på google.
kram

http://www.lugnochharmoni.blogspot.com

kamphundblogg

30 juli 2011 22:24

Jag tror du har svarat på fel kommentar för det första, och för det andra har du nog missat hela proceduren med Tyra. Hon har fått somna in, läs mer i Camilla's fortsatta inlägg om Tyra's liv. Det är en mycket stark läsning.
//Paula

 
Kane og Ida

Kane og Ida

26 juli 2011 22:56

Her tisser de over hverandres tiss hele tiden:)

Når vi er hos mamma og pappa med hundene og alle tisser samtidig liksom, så går det som regel slik: hund nr 1 tisser, så tisser hund nr 2 oppå det og så nr 3 oppå det igjen:) Hannhundene slikker tisset til Dooley :S Det synes jeg er litt ekkelt, men dem gjør det når ho akkurat har tissa, hvis det er gammelt gjør de det ikke:) Og om de luftes hver for se, er de alltid innom tisseflekkene til hverandre o tisser oppå:)

Når vi er på tissetur, så får dem tisse hvor mange ganger de vil, hvor de vil, men når vi går trimtur for å røre på flekset som du sier og få ut energi, får dem typ 1-2 km til å suse litt rundt, så går vi uten susing resten:)

Tenker ikke på det som dominans, men beskjeder til hverandre:) det er liksom info om den som har tissa der å så legger de selv igjen info til nest mann:)

http://www.staffordshriekane.blogg.no

kamphundblogg

30 juli 2011 22:26

Ja, det låter som samma regler vi har. Kisse-tur är okej att kissa, men motions-tur är just motionstur.
Ja, precis. Det är ju ett sätt att läsa varandras bloggar ;)
//Paula

 
Ingen bild

C

27 juli 2011 08:03

En process i utveckling för min del, jag har ju några stycken fyrbenta, och en av dem är väldigt doft-intresserad så hon vill stanna lääänge vid varje fläck, och då blir det väldigt långsamma promenader.. Vilket kan göra matte frustrerad, matte är för stressad och behöver dock träna på att stanna upp och låta den här hunden nosa färdigt. Jag är också övertygad om att nosandet skapar en mer harmonisk hund och gör promenaden mer aktiverande, och att hunden blir stressad om den aldrig får nosa färdigt. Så, ja mina får läsa tidningen, eller, målet är att de ska få göra det. Blev en lång kommentar..

kamphundblogg

30 juli 2011 22:23

Tack för din kommentar!
Jag håller med dig, jag ser skillnad i DD's stress om hon får lov att nosa klart eller inte. Dock försöker jag när jag inte har tid att stå och vänta att inte låta henne ens nosa så mycket.
Jag skulle inte låta henne styra hela promenaden, men ibland går vi ut enbart på "lukta-rundor" och då bestämmer hon takten helt och hållet. Oftast kommer vi inte långt eftersom hon gärna stannar och äter gräs ;)
//Paula

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards