Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 6 september 2012

KAMPHUNDskurs

Av kamphundblogg - 6 september 2012 07:00

Förra året när jag var på kurs hos Åsa Tova Bergh på HUNDraelvans kursgård med Enzo så berättade hon om en kurshelg som varit 1-2 helger före, Bull&Kampishelgen, som är återkommande varje år (6e året i år). När den kom upp i år så var jag så sugen att gå och hade Enzo i tankarna men han har precis kommit så långt i bilträningen att han hoppar in lugnt, står lugnt och hoppar ut lugnt så jag vill inte förstöra det med att stoppa in honom och köra 11 mil så då hoppade tanken på Trolla fram istället. Sagt och gjort, jag anmälde Trolla och mig   


Jag har faktiskt varit så upptagen att jag inte ens läst mailen om kursupplägget mm så jag hade inte direkt några förväntningar mer än mina vanliga, att jag ska ha lärt mig något....


Kommer dit och vi hårdstartar med teori för tvåbenata och passivitet för fyrbenta, som är 6 stycken och alla blandraser (Här kan man kanske reflektera något!).

 
Jag har ju tränat passivitet en massa med Enzo och även Trolla men visste inte att det var så skadligt med stress och att det tar ca 2 dagar för hundkroppen att göra sig av med adrenalin och slaggprodukter om de varit i stressade situationer, situationer som är olika för olika hundar men många gånger ändå lika som pinnkastning/bollkastning, lek med hundar, promenad på stan mm. Att man efter en stressande situation för hunden måste låta den få vila dessa 2 dagar efter och kanske ibland behöver hjälp med att varva ner genom att sitta och smeka hunden en stund var nytt, så nu är det dags att se över ”min situation”


Iréne och Johan Westerlund är för övrigt från HUNDläroverket och är ”specialiserade” på kamphundar. Med sig hade de två APBT, Lady och Gimli. Gimli har funnits hos dom sen valp och tävlar bla lydnad, Lady är en 7 åring som varit hos dom i 5 veckor och av henne fick vi lära oss massor under helgen, vad som kan hända och vad man gör åt händelsen.
För övrigt är Iréne aktiv inom I.A.P.B.T.F (International American Pit Bull Federation) och agerar även som ombud för hundar i rättssalen.

 


Historia om kamphunden var också på schemat på fredagen. Vad är hundarna avlade för, vilka egenskaper är selekterade i aveln och vilka inverkningar har dessa för våra hundar idag. Många poletter ramlade ner där, även om jag visste ”historia” men att koppla ihop egenskaperna dom faktiskt SKA ha med hur min hund är och reagerar med ledning av en som är kunnig var nyttigt. Dessa hundar är och ska inte vara som andra hundar   


Så var det dags för lite av/på övningar. Där har jag ju redan kört lite med Trolla och insett att det är något jag måste träna massor på, hon är väldigt föremålsintresserad! Enzo är kanonduktig på att kampa/släppa på kommando men när jag kört med Trolla har det verkligen nästan spårat ur då hon inte ens reagerar på en frolic/korv/köttbulle framför nosen...

Men vi kämpade på under fredagen. Och så kämpade vi lite till. Efter ett tiotal repetitioner så verkade poletten ramla ner men Attans vilken mjölksyra jag hade i armarna!

 


På lördagen var det blandat teori och praktik. Teorin var för mig väldigt intressant då den handlade om mentalitet och konflikthantering. Det viktigaste jag kände att jag lärde mig var nog att när våra hundar slåss så är det för att de ser det som lek och där trillade poletten verkligen ner för mig ang Enzo plus att han är lite av en muckare. De gånger han varit i slagsmål (inga allvarliga), om jag tittar på hans kroppsspråk så här i efterhand, så har han faktiskt ”lekt”.... Naturligtvis är det inget som ska uppmuntras men det var skönt med en förklaring   
Konflikthanteringen var också väldigt intressant. Visst vet jag hur man förebygger "kamphundslek" men när det har hänt så är jag den där tröga människan som varje gång stoppar ner händerna bland käftarna även om jag efteråt tänker att nästa gång ska jag inte göra det.... Iaf, våra hundar har ett tillvägagångssätt i sina slagsmål; 1.När de tumlar runt och försöker få tag i den andra hunden och 2. När de fått tag i den andra hunden.
Tumlar de runt är det bäst att ta tag i baken/höften och dra dom ifrån varandra, enkelt om man är två. Är man ensam; ta kopplet (eller det som finns till hands) och sno runt midjan/baken på en hund och fixera den vid ett träd/stolpe edyl och ta tag i den andra hundens höfter och dra ifrån hundarna.


Har de fått tag i varandra så är ju våra hundar avlad för att INTE släppa och att ha uthållighet. Har man en Breakingstick är situationen löst på en sekund. Jag har inte varit så påläst om detta redskap och har tyckt att det är väl lite väl mycket. Idag tycker jag att det är ett humant redskap för att lösa en konflikt. Det var faktiskt Lady som fick mig på andra tankar då hon gjorde en överslagshandling och satte sig i Johans arm och där satt hon. Sekunden senare sitter hon bredvid honom och då har han använt en Breakingstick. Effektivt och etiskt, och även om man tycker att ”min kamphund skulle aldrig komma i en sån situation” så ska man nog tänka till en gång till på vad våra hundar har för egenskaper. Jag hade kunnat avstyra en massa obehag för Enzo om jag haft tillgång till en Breakingstick.....

Om man inte har tillgång till en Breakingstick när de fått tag då? Är man två personer tar man tag i var sitt halsband och lyfter hundarna rakt upp, när de inte får luft slälpper dom. Låter hemskt tycker jag men eftersom dom inte kan sitta i varann i all evighet så är det en nödvändighet och ändå en snabb lösning som kan hindra skador. Om man är ensam med två hundar då, den andra ägaren syns inte till? Ta det har till hands, koppel el tom tröja, sätt fast i ena hundens halsband och bind upp/fixera den lyftande och ta sen den andra hundens halsband och lyft den. Samma metodik, dom släpper för att få luft. Var snabb att släppa ner den fixerade hunden bara   

Vissa av kursdeltagarna tyckte det var hemsk information och hemska handlingar men jag måste få säga att det är bättre att veta hur man gör INNAN det händer, för det KAN hända! Kunskap är makt att kunna förhindra.
DET MAN INTE SKA GÖRA: Skrika, Vifta med armarna, Ta till något för att slå hundarna, Stoppa ner händerna i käftarna, Sparka på hundarna mm. Allt detta betyder för kamphunden ”Bra där, kom igen”


Efter en konflikt är det viktigt att stanna kvar på platsen, även den andra hunden och ägaren, passivitet, prata, låt hundarna sitta bredvid varandra på ett lagomt avstånd naturligtvis. Lös upp konflikten!

Förutom detta så praktiserade vi massa övningar som var användbara; olika fysträningar, stretching (superbra kunskap!!!), stadga, koppelträning mm mm

 


Utvärdering Trolla. En lite vimsig tjej som gärna gör som matte säger bara hon vet vad. Lätt att lära henne passivitet. Blir värre i sin vimsighet/osäkerhet när hon är övertrött. Otrolig kapacitet, de som tyckte hon passade mig hade alldeles rätt    Inte lika mycket ”motor” som Enzo men kan då, tror jag, bli mer sansad i momenten


En mycket lyckad, upplysande, inspirerande och tröttande helg! Nästa år är det nog Enzo´s tur att få åka.... :D

 

Jag blev lite kär denna kille    Ber om ursäkt att bilderna är av så dålig kvalitet men jag tror min kamera håller på att lägga av   

/Pierina, Enzo, Cilla & Trolla

 
 
Titti

Titti

6 september 2012 08:31

Något att komma ihåg om man tränar till exempel spring pole med sin hund är att den får väldigt starka halsmuskler och ju starkare halsmuskler hunden har desto svårare blir den att strypa.
En vältränad kamphund kan vara näst intill omöjlig att strypa (vilket jag tyvärr vet av egen erfarenhet) så att alltid ha en BS för säkerhets skull är det mest ansvarsfulla man kan göra! :)

http://the0911.blogg.se

kamphundblogg

9 september 2012 07:53

Det var bra information, det tackar jag för :)
Jag har ju varit lite tveksam till BS men efter att jag sett situationer och användning "in real life" har jag ändrat uppfattning så håller jag verkligen med dig att det är det mest ansvarsfulla man kan göra :)

 
Ingen bild

Jenna

6 september 2012 09:07

ja helgen var jätte rolig,mysig och framför allt intressant! jag ser fram imot nästa år !

kamphundblogg

9 september 2012 07:50

Ser verkligen fram emot att träffa er igen nästa år :)

 
Sara

Sara

6 september 2012 12:08

Intressant blogg! Kommer börja följa den :)

http://Breakaway.bloggplatsen.se

kamphundblogg

9 september 2012 07:49

Vad kul att du tycker det vi skriver om är intressant! Ibland är det lite svårt att riktigt veta vad man ska skriva om så om du känner att vi ska kolla upp ngt får du gärna höra av dig :)

 
Ingen bild

Paula

6 september 2012 16:04

Intressant läsning! Man hoppas verkligen att dessa saker kommer finnas nära i skallen den dagen det händer en olycka. Det enda slagsmålet jag varit med om var mellan min förra tik och en annan tik, den andra tiken satt i min hunds hals, och jag bara slet och slet och slet för att få loss henne, jag drog i min hunds bakben tror jag. Helt galet, men jag tänkte inte alls, jag ville bara rädda livet på henne... Jag har en BS, men den ligger längst ner i någon låda någonstans. Inte så smart.

kamphundblogg

9 september 2012 07:48

Ja jag hoppas också verkligen att kunskapen fastnat även om det kanske blir hett i dag (hoppas vi klarar oss naturligtvis!) och att jag slutar stoppa ner händer rakt i käftarna.....

 
Ingen bild

Katrin Palm

8 september 2012 13:40

Som alltid är det intressant läsning som det bjuds på i denna blogg och om jag får lämna önskemål, vilket ni ibland efterlyser. ;) Då skulle jag tycka det vore intressant att läsa en utveckling av "Många poletter ramlade ner där, även om jag visste ”historia” men att koppla ihop egenskaperna dom faktiskt SKA ha med hur min hund är och reagerar med ledning av en som är kunnig var nyttigt. Dessa hundar är och ska inte vara som andra hundar"
Alltså lite mer utvecklande vad det var för nytt du fick lära dig om våra hundars historia :) Vore jätte intressant att läsa om tycker jag :)

kamphundblogg

9 september 2012 07:44

Vad kul att du gillar bloggen :)
Naturligtvis ska jag skriva ett inlägg om vad som trillade ner i denna "tröga" skalle, ska se om jag får till det till på torsdag :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards