Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 26 mars 2013

Kollar ni upp er framtida valp?

Av kamphundblogg - 26 mars 2013 09:30

Jag ska försöka skriva detta inlägget utan att stöta mig med någon, det är nämligen absolut inte min mening! Jag skriver inlägget för att informera. 
Det finns en kull med valpar, dom är av rasen American Staffordshire Terrier, renrasiga med stamtavla, registrerade i SKK under ett kennelnamn. Allt ser bra ut vid första anblicken, båda föräldrarna är röntgade, ataxi-clear och hanen har till och med gjort mentalbeskrivning. Eftersom det är en kennel som har valpkullen så kan det uppfattas som väldigt seriöst och bra, många tror att det räcker att man har ett kennelnamn för att vara seriös. Tyvärr är det inte så. Vem som helst kan skaffa sig ett kennelprefix, det kostar några tusenlappar och när du fått namnet godkänt av SKK så är du alltså kennelinnehavare. Inga krav på utbildningar görs över huvud taget. Tyvärr! 


I just denna kull tänker jag inte uttala mig någonting om tiken, hon är från en kombination som är helt okänd för mig, även om namn bakåt i stamtavlan känns igen.. men jag kan för lite om dom för att uttala mig över huvud taget. Så härmed utelämnar jag tiken ur diskussionen. Jag anser att det finns tillräckligt att berätta om hanen. 


Hanen kallas "Hades" och kommer från kennel Tibridge's första kull. Denise, som innehar kennel Tibridge har varit väldigt öppen med alla brister som blev i denna kull. Hon tyckte att hon gjorde en bra kombination, men det dök upp otroligt mycket fel på hundarna i kullen. Mamma Gilla och sonen Harry (Hades kullbror) är båda avlivade pga diskbråck. Harry led även av sin dåliga höft. Syster Molly är avlivad även hon, pga smärta från höfter och armbåge. Broder Rocky har även han smärtor från höfter och armbåge, och Melker lider av kvalsterallergi. Och ytterligare en syster (Kira) har spondylos. Ur en kull på 9 valpar är alltså 2 avlivade pga nedärvda problem och 3 andra är i livet, men har mer eller mindre besvär pga nedärvda problem. 
Det är alltså 4 valpar som inte har dokumenterade problem. Det är relativt unga hundar, dom är bara 4 år, så hur framtiden ser ut för de 4 som idag inte har dokumenterde problem vet vi ju inte. 


Denise har varit noga med att informera ägarna till alla i kullen om problemen, och hon har avrått dom från att använda sina hundar i avel. Tyvärr lyssnade inte Hades ägare, och han har nu alltså en kull med valpar efter sig. 


Hur ofta kollar folk upp syskon och föräldrar till valpens föräldrar, tror ni?
Jag tror det händer för sällan.


Med detta inlägg vill jag nå alla som går i tankarna att köpa amstaff, jag är INTE ute efter att hindra uppfödaren från att få sålt valparna. Det vore inte rätt mot valparna! Jag hoppas bara att dom som köper valp ur denna kombination är uppmärksam på dess hälsa, kanske lite extra uppmärksam på rygg, höfter och allergier.. eftersom detta finns i valpens gener. Kanske dom som köper valp inser risken med att avla vidare på dessa linjer, hur frisk denna kull än må bli.

Jag hoppas att valparna får ett långt och smärtfritt liv, men det är fruktansvärt sorgligt att uppfödare i detta fall inte har kollat upp hanens syskon. Eller det kanske hon har, och ignorerat problemen som finns..? I så fall är det otroligt idiotiskt i mina ögon. 

Jag har kontaktat uppfödaren och informerat om att jag ska skriva detta inlägg, jag har gett henne en ärlig chans att "stå till svars" för sin parning, men hon har vänligen men bestämt (!!!) meddelat att jag inte får använda hennes svar i blogginlägget. 


//Paula & DD 

 
 
Kat & Deamon

Kat & Deamon

28 mars 2013 03:13

Jag kollar upp min framtida valp redan nu! Efter historien med Deamon som tack och lov inte är slut än så kommer jag vara ytterst noga med vilken hund det blir i framtiden. Är även på mina vänner och bekanta om VARFÖR man måste kolla upp bakgrunden, både rakt bakåt och åt sidorna som syskon etc. Om de inte förstår hur viktigt det är brukar jag dra upp det ekonomiska. För att D ska kunna leva som en vanlig hund, få leka med andra hundar, träna DW som han älskar, springa lös och ha dragkamp med husse osv. så krävs mediciner, rehab och annat. Hade Deamon varit frisk hade han kostat strax under 1000:-/mån i "måsteutgifter", dvs ingenting extra, nu kostar han 2800:-/mån som minst. Då brukar folk börja fundera ;-)

För mig handlar det dock inte om pengar, för mig handlar det om att jag inte vill att en av mina närmsta vänner ska balansera på slak lina och vingla över. Vi är inne på sista typen av medicinering, snart (hur snart vet ingen) kommer han inte längre kunna göra allt han tycker om och då finns heller ingen anledning att fortsätta medicinera utan då kommer han få somna. Så jävla hårt att ens tänka tanken men det är så det måste få bli.

Aldrig mer okontrollerad blandras och aldrig mer okontrollerad renras. Det är i slutänden ens eget hjärta som krossas...

http://www.maxfemhundracelsius.blogg.se

kamphundblogg

28 mars 2013 06:47

Det är så fruktansvärt att folk reagerar först när du berättar om utgifterna!!! Men hundens lidande då??
Som du själv skriver så handlar det ju inte om pengar, du hade ju säkert betalt hur mycket som helst för att få ha en frisk hund.

Fast vad som än fungerar för att folk ska tänka om är ju bra.. synd att folk är så naiva bara :(

Usch, jag lider med dig. Det är fint att du tänker på Deamon och låter honom somna in när han inte längre kan leva som han är van vid att göra.
Styrkekram till dig!
//Paula

 
Ingen bild

Maria

28 mars 2013 12:28

Som förstagångs köpare av en hundras så är det knepigt att hitta rätt. När jag började leta efter en renrasig pansargris så ville jag verkligen försäkra mig om en frisk hund. Så jag blev bästa kompis med skk's avelsdata, kollade höfter och jämförde mh'n till både höger och vänster. Tillslut hittade jag en kennel med en kull som verkade intressant, kollade återigen upp avelsdata och det var fina höfter och armbågar och för mig intressanta mh'n. Så jag tog kontakt med kenneln och bokade ett möte samt passade samtidigt på att mejla till en annan kennel som använt samma hane för att höra vad hen hade för erfarenhet.
Allergi.
Hanen hade gett allergivalpar i (minst) en tidigare kull.
Naturligtvis borde jag då sagt "Tack, men nejtack" och letat vidare, men istället tänkte jag att jag iallafall skulle åka och titta på valparna. Naturligtvis var de det sötaste små skrynkel man kan tänka sig och efter mycket om och men så bestämde jag mig iallafall för att ta en valp. Jag tänkte att jag iallafall var förberedd på att det kunde bli en allergisk hund.
Vilket det blev.
Mat,
Gräs,
Pollen,
Kvalster,
Katter, ja säg nått han INTE är allergisk mot.
Med rätt mat och allergisprutor så håller han sig hyfsat klåd- och symptomfri, eventuellt kan jag behöva ge honom lite kortisonspray om han fått i sig något han inte tål och börjar klia sig lite. Och uppfödaren hjälpe mig till en suverän allergi-veterinär så fort jag började tycka att han kliade sig ovanligt mycket. Pga att jag visste att det fanns ökad risk för allergi så var jag mycket uppmärksam på ev. tecknen.
Hur som helst, nu har jag varit med om en allergihund och jag var medveten om risken när jag köpte honom, men nästa hund kommer jag tamigtusan att dammsuga släktträdet på hudsjukdomar. Min nuvarande hund är kastrerad och jag kommer sätta en avelsspärr på honom för att på så vis försöka att även uppmärksamma i skk's avelsdata att det inte är bra avelsmaterial. För hade jag sett en avelsspärr på någon av avkommorna eller syskon till föräldrarna till min hund hade jag nog dragit öronen åt mig innan jag kontaktade kenneln.
Sådär, min lilla historia.

kamphundblogg

29 mars 2013 06:14

Woaw! Jag blir imponerad av det jobb du la ner innan du kontaktade uppfödaren, verkligen imponerande!
Vad som helst kan ju hända, och nästa hund kanske blir sjuk fast att du kollat upp allt, men då vet du att du har gjort allt du kunnat.
Smart tänkt med avelsspärren!!

Tack för att du delar med dig, och lycka till med framtida hundköp.

 
Sandra

Sandra

17 april 2013 14:37

Nu äger inte jag då någon amstaff eller hund av liknande raser, men när jag köpte båda mina hundar så såg jag till att jag fick träffa både föräldrarna och om det fanns några syskon kvar. I båda mina fall var kullarna som mina hundar föddes i deras första, men jag hade möjligheten att se och hälsa på mormor, mor och far plus några syskon. Båda mina hundar är blandraser men även där tycker jag det är viktigt. Tack vare att föräldrarna var så trevliga så var det för mig inget svårt beslut att ta.

http://lundbergsandra.wordpress.com

kamphundblogg

18 april 2013 07:29

Det är väl extra viktigt vid köp av blandras, hos renraser finns det ju ofta dokumenterad hälsa (och om det inte finns ska man ta ställning till det). :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards