Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 6 november 2012

Massage, första gången

Av kamphundblogg - 6 november 2012 05:45

Just nu ångrar jag mig som tusan att jag inte fotograferade massage-stunden som jag funderade på.. men, jag får försöka göra det nästa gång. 


Jag såg på Brukshundsklubbens Facebookgrupp att en kvinna som höll på att utbilda sig till hundmassör sökte projekthundar, hon skulle inte ha något betalt för att massera, men ev. bensinpengar om hon gjorde hembesök. Jag kontaktade henne i början på veckan och planerade in ett möte. Så i fredags efter jobbet åkte jag och DD hem till henne. Det började med att vi blev "utskällda" av hennes shelties, men DD blev tokkär i dessa hundar där dom stod i sin hundgård. Hon nosade genom staketet och ville sedan busa med dom. Vi gick in i "hundrummet" och Åsa bad mig koppla lös DD så att hon fick nosat runt. Hon for runt och nosade, bufflade, småtuggade på bädden som låg där, fick nos på godis på en hylla och började klättra och ...ja, hon var DD helt enkelt, högt och lågt, livlig och framåt. 


När hon hade sansat sig lite hade Åsa under tiden samlat lite bas-information om DD; ras, ålder, ev. mediciner, om hon hade EP osv. Sedan satte hon sig ner och lockade till sig DD. Ganska direkt började hon klämma lite försiktigt på DD, som bara totalt slappnade av och satte sig ner. Hon gav sig hän helt och hållet. DD är förvisso förvånansvärt lätthanterlig vad gäller klämma/känna/trycka/dra/böja-biten. (Skriver "förvånansvärt" med tanke på att hon är hal som en ål när hon vill slingra sig loss) ;) 


Åsa berättade om en punkt på DD's rygg som hon var stel i, ingen av oss såg någon reaktion på DD först, men Åsa kände det när hon klämde där. Efter en stund visade DD också att det var obehagligt. När Åsa hade känt igenom hela DD och hade en klar bild över vad som behövde behandlas låg DD redan groda över hela madrassen, så det var lätt för henne att fortsätta arbeta därifrån. 

Hon masserade noga och berättade att DD svarade väldigt bra på massagen, alltså musklerna mjuknade väldigt fort. Hon berättade vilka områden på hennes kropp som var mer utsatta, var hon hade spänningar och vad hon trodde de kunde bero på. Tack och lov så var det inget allvarligt, men ändå bra att man upptäcker de och kan få hjälp att behandla.


Efter en stunds behandling som DD mestadels verkade njuta av blev hon plötsligt väldigt trilskig. Hon ålade sig, "flamsade" och började smånypa mig i händerna. Jag trodde att hon hade tröttnat på att vara still och blivit rastlös, men Åsa misstänkte att det var obehag. Efter att hon arbetat bort spänningen hon hade hittat så lugnade sig DD omedelbart och slumrade till en stund. Det var klart lite jobbigt att se hennes reaktion, man vill ju gärna förklara för sina djur att det är ofarligt och att det snart går över, man vet ju själv att massage kan göra ont.. men det märktes direkt på henne när det släppte för då lade hon ner huvudet och ögonen blev tröttare. 


Mot slutet av behandlingen visade Åsa hur jag själv kunde massera för att hjälpa DD på just de mest spända områden hon hade, och då särskilt efter DW-pass. Jag fick rådet att ta det väldigt lugnt med DD resten av dagen, såklart att dom kan vara möra i kroppen efter en sådan här behandling. När vi hade åkt 30 sekunder på grusvägen från Åsa hade DD lagt sig ner i bilen. Det är sällan hon lägger sig ner om resorna är kortare än 15-20 minuter. 

När vi kom hem fick hon middag, och sedan somnade hon direkt! Hon sov så hårt, har viftat på svansen, knorrat och grimaserat. Med tanke på att hon inte har fått någon annan aktivering utöver massagen idag så var det uppenbart att den tog rejält på henne! Jag hade till och med problem med att få med henne ut på en liten promenad under kvällen. ;) 


Jag tyckte DD skötte sig riktigt fint för att vara första massagen! Det ska bli intressant att se om hon reagerar annorlunda vid nästa tillfälle, vi kommer ju köra fler behandlingar. Förhoppningsvis slipper hon känna lika mycket obehag nästa gång, eftersom hon då inte kommer ha samma spänningar. 


Går ni på massage med era hundar? Hur ofta, isf? 

Ger ni massage på era hundar själva? 


//Paula



 
 
Ingen bild

Patricia

6 november 2012 09:42

Vi ska för Edgars rehab skull massera honom men han har inte varit mottaglig så vi har fått börja om med avslappning och kroppskontakt för att få massera honom. Han är så spänd så det är svårt för honom att uppskatta massagen. Vi har testat vibrationsplatta och vi funderar på att köpa klippkort till den för att ge Edgar någon sorts massage. Vi får se men det börjar bli något av massagen hemma skönt nog. (Allergifoder är hemligheten, godare godis har han inte ätit enligt honom själv och då är han mottaglig för nästan allt).

 
Ingen bild

Malin och Freddie

6 november 2012 19:49

vad intressant! Hade gärna gått till en massör med Freddie, dock brukar jag "massera" genom att be honom lägga sig mellan mina ben och stryka över honom med lugna rörelser, något han älskar när vi gör. För oss har detta hjälpt att varva ner honom då han är lätt stressad och har även kunnat kalla in honom i stressade situationer och lugna ner honom, men riktig massage har han aldrig fått uppleva, men är väldigt positiv till sådana behandlingar så kommer självklart testa med honom någon gång :)

 
Titti

Titti

6 november 2012 21:11

Jag brukar massera min hund själv, tycker det är väldigt mysigt!

http://the0911.blogg.se

 
victoria

victoria

6 november 2012 22:58

Ja masserar texas lite varje dag och en riktig genom gång en gång i veckan, han älskar det men det tar tid då massage ska vara mysigt å kroppen behöver bli varm. Han är inte alls lika stel som han har varit innan utan mjuk å fin i muskler å leder ;-)

http://musklertillbruks.weebly.com

 
Kat & Deamon

Kat & Deamon

7 november 2012 00:33

Vi går inte på renodlad massage utan på rehab hos en fysioterapeut minst en gång i månaden där han går på band, tränar balansövningar på pilatesboll, ligger på vibbplatta osv och varje tillfälle avslutas med novafonbehandling och massage. Men då mest över höftpartiet och ev. ryggen om han visat nåt i ryggen. Har även köpt en novafon hem som vi använder ibland men masserar gör jag ganska sällan. Mest för att han ofta har lite ont, jag vill inte göra fel så att han förknippar närhet och klappar från oss med smärta så då använder jag hellre novafonen :-)

http://www.maxfemhundracelsius.blogg.se

 
Ingen bild

Carolina

8 november 2012 09:50

Jag gick på massage med vår omplaceringsboxertik när vi hade haft henne ca 2-3 mån, första gången därför att hon hade haltat tillfälligt (och det kom aldrig tillbaka, var nog en sträckning) men också för att jag tänkte med hennes speedade personlighet att det kanske kunde bidra till nedvarvning och att jag själv skulle få se i verkligheten hur det går till med massage för att kanske kunna göra lite i hemmet för att stärka relationen ytterligare. Jag återvände en gång, hon var mycket bra, lite rejälare massage än vad många ger tror jag, så det var nog inte så skönt under tiden, sedan avslutade vi med TENS (transkutan elektrisk nervstimulering, man sänder en svag elektrisk ström i kroppen, mjukar upp muskler och gör inte ont, används ibland vid förlossningar eller som smärtstillande hos reumatiker etc) och varje gång hon fick det la hon sig ner och nästan somnade :) Men under massagen snodde hon runt rätt mycket, massören blev lite grinig till slut kändes det som men jag kan tycka att det inte är så konstigt, vi vet ju inte vad lilla tösen varit med om tidigare i livet, vi är hennes fjärde hem.
Jag har dessutom gått två massagekurser, en lite längre på en dag och en kort på ett par timmar, det var kul men man fick inget bra häfte med sig och jag har svårt att med ord beskriva och är sämst på att rita, så när man väl kom hem så glömde jag bort mycket av vad man lärt sig och det är svårt att hinna med, en riktigt massageomgång tar åtminstone en halvtimme. Sedan hårar det ner ohyggligt... Men nyligen läste jag TTouch boken av Linda Tellington-Jones och även om jag inte är imponerad av teorierna bakom så är massagegreppen enkla att komma ihåg och kräver inte någon anatomisk kunskap, man kan också hålla på allt från ett par minuter till en timme, det behövs inte göras i någon speciell ordning och det finns olika grepp som ska ge lite olika effekt (lugnande, smärtlindrande, aktiverande etc) och är helt enkelt väldigt simpelt att använda, så jag har börjat ge lite massage på båda hundarna nästan varje kväll och hoppas att det ska få båda att bli lite lugnare, båda är omplaceringshundar och lilltjejen är det lite ADHD-varning på och den store grabben är mer lite lättstressad i största allmänhet... Och det är ganska mysigt att ge lite massage :)

 
Pierina, Cilla, Enzo & Trolla

Pierina, Cilla, Enzo & Trolla

11 november 2012 07:58

Har länge funderat på att gå ngn kurs i massage men det har inte blivit av som så mycket annat :(
Men jag ska försöka ta mig i kragen för alla mina hundar skulle nog tycka det var skönt och så är det ju väldigt bra att kunna :)

http://mixtomax.se/blogg

kamphundblogg

12 november 2012 09:41

Det är något jag också hoppas på att kunna gå någon gång :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards