Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 10 januari 2013

Nytt år, Nya krafter

Av kamphundblogg - 10 januari 2013 12:00

Hej alla! Nu var det länge sen jag skrev något och måste passa på att tacka Paula för att hon uppehållit min bloggplats på torsdagarna när jag haft fullt upp med att hitta nya hem till en massa hundar som kommer i en strid ström :)


Men nu är jag tillbaka. Nytt år, Nya krafter, Ny energi och inspiration


Inspirationen fick jag dels av Camilla och dels av våra kursdeltagare på Nyårslägret. Planen är att jag varje torsdag ska komma med en lite utförligare beskrivning hur jag lär in vissa moment och trix och även ta upp lite av de 19 grundfärdigheterna som Canis har i sitt program. Ett bra schema för träningen finns HÄR. Jag kommer skriva direkt i inlägget men även ha med videoklipp och en nerladdningsbar pdf-fil som går att skriva ut. Sen hoppas jag bara att ni ska tycka det blir kul att läsa, att ni också får inspiration till att träna :)


Jag tänkte börja med apporteringen och då delarna Grip, Håll fast och Avlämnandet. Med detta hoppas jag att jag själv släpper rädslan för att gå framåt i träningen då jag har en förmåga att bli kvar i inlärningsskedet och inte höja mina kriterier.


Då börjar vi!


Innehåll:

Nosduttar – Avlämning
Omvänd lockning – Stadga/Håll
Gripande – Snabbhet och draget bakåt


När den del ni tränar på sitter i alla positioner hemma så byter du miljö; ute på promenaden, vid hundmöten, på parkeringsplatser mm

Kör inte alla delarna samma dag, ta en del för varje dag istället tex Måndag-gripande, Tisdag-nosduttar, Onsdag-omvänd lockning osv


Nosduttar


Nosduttar kan man använda till mycket men i apporteringen används de till själva avlämnandet, dvs när man stäcker fram handen ska hunden automatiskt sträcka fram nosen och det blir ett avlämnande av apporten (eller det man vill hunden ska lämna)


Hunden sitter framför dig.
Du har godis i höger hand och lägger vänster handrygg mot ditt lår (detta för att annars har vi en förmåga att hjälpa hunden genom att flytta handen mot nosen)

Om du vill kan du stänga och öppna handen någon gång så ett intresse vaknar och så fort hunden sträcker fram nosen mot handen så förs en godis över från din högra hand till den vänstra och Serveras till hunden. Hunden ska alltså inte ta godiset själv.

För varje gång hunden sätter sin nos i handflatan får den en godis serverad tills den är duktig, då avvaktar du och ser om du får en till dutt och det brukar komma rätt fort genom att det blir lite frustration inblandad. Variera sen mellan en dutt och flera

Du kan även byta position på handen; utåt åt sidan högre/lägre, ha hunden i fotposition och handen framför den mm


Omvänd lockning


Detta kan man lägga in all stadgaträning såsom Ligga kvar, Sitta kvar, Stå kvar, Antijakt mm

Alla positioner som ska frysas. I apporteringen är det positionen ”Håll fast” som ska frysas


Ha hunden framför dig, antingen sittande eller liggande
Börja med att ha en godis gömd i handen och så fort hunden för en sekund inte är på handen så serverar du den. Snart kommer den att fatta att Om jag låter bli godiset så får jag godiset

Då avancerar du med att ha en godis i en öppen hand och försöker hunden ta godiset så sluter du handen. Obs! Dra inte undan handen, bara slut den
Den tiondels sekund hunden inte försöker ta godiset så serveras det till hunden. Vänta inte så länge innan hunden är duktig, vi vill ha en massa lyckanden och belöningar.


När hunden har blivit duktig på att låta bli godiset i den öppna handen kan du börja föra den öppna handen bakåt och åt sidorna. Sen kan du ställa dig upp på knä och därefter resa dig upp helt (om du suttit på knä i början). Tänk på att resningen är även den en störning som kan vara svår att motstå i början.

Fortsätt sen med svårare och svårare övningar, hela tiden med den öppna handen som ”signal” för Frys I Position. Belöna en massa i början så hunden känner att den lyckas; Gå ifrån hunden, Kliv över hunden, stå och hoppa framför, stå helt stilla framför/på sidan om, dra en leksak framför på golvet mm mm


Gripandet


Vi vill ha en stor motivation för gripandet och det ska vara snabba gripande. Tänk nu här att det är bara gripandet Inte Hållandet vi tränar!

Ha klickern i höger hand och godis i den vänstra (alternativ i fickan) och hunden framför dig. När hunden biter tag i leksaken eller om du börjar med en apportbock (alla gör olika där) så klickar du och belönar. Hunden ska nu släppa för att kunna göra om Gripandet. Gör detta ett tiotal gånger på ett pass så det blir lite flyt i Gripandet


Är hunden ointresserad av apportbocken så håll den bakom ryggen, visa den och göm den igen ett par gånger, sen slutar du passet där. Hunden måste bygga upp ett intresse för att vilja ha den för att få ett bra gripande.

Har hunden intresset och gör bra ifrån sig med gripandet, dvs att hunden direkt efter belöning genast tar tag igen så det är flyt i grip-belöning-grip-belöning så kan man lägga bocken på golvet och klicka precis när hunden griper den och kasta godis på golvet så den får en ny chance till att gripa. Hunden ska inte hämta den, lyfta den eller ngt annat än att bita tag i den.

Sen kan man prova att byta position på hunden. På vänster sida, höger sida mellan knäna. Om hunden är för långsam i gripandet kan man göra det till en tävlingslek; vem tar den först! Om den inte griper snabbt så snor jag den och gömmer den bakom ryggen så man får upp fart och motivation.



Gripande med bakåtdrag


Har hunden ett drag bakåt på de flesta moment (sitt, ligg, stå, gripande mm) så får man snyggt utförda moment och i gripandet får man ett fastare tag.


Ha hunden framför dig, klicker i höger hand och godis i vänster (alt i fickan). När hunden griper tag så klickar man inte utan håller kvar så det blir lite av en dragkamp. Det får inte bli för kraftig utan ett segt drag bakåt, då klickar man och belönar. I början kan man måsta vara snabb så det inte blir en dragkamp. Det är bra om hunden drar segt bakåt och kanske sätter sig, då har man själva muskelminnet hos hunden tränat redan till att det inte är konstigt att ha ngt i munnen och sätta sig ner.

När hunden är bra på grip-dra framför dig byter du position på den till vänster sida, höger sida och mellan knäna.

Skulle hunden släppa innan bakåtdraget blir det ingen belöning.


Avlämnande


Innan jag låter hunden ha ngt i munnen för avlämning så kör jag ett repetitionspass av nosduttar så att det är färskt i minnet hos hunden.


Godis i höger hand (om du kört nosduttarna i vänster hand), låt hunden ta bocken eller leksaken och snabbt sätter du fram vänster handflatan för en nosdutt och tar bocken och belöna sen med höger hand. Låt inte hunden sitta med bocken i munnen mer än sekunder, hållandet är en annan del :)


Ändra sen position som tidigare


Hållandet


Innan träningspass påminner jag genom lite omvänd lockning vad som begärs av hunden: Frys i Position


Ha hunden framför dig med en godis beredd i höger hand. Låt hunden gripa tag och sätt fram öppen hand med godis och hunden ska då frysa och vara stilla, ta ifrån den bocken och belöna efter en sekund. Korta pass, hunden måste anstränga sig för att frysa och samtidigt ha ngt i munnen. När den har förstått kan man låta den sitta/stå något längre.


Skulle hunden släppa eller byta position (från stående till sittande) uteblir belöningen och man tar bocken och börjar om. Misslyckas det flera gånger, bryt, och träna omvänd lockning utan bocken igen.

Träna detta i olika positioner.


Klarar hunden upp till en minut med hjälp av den omvända lockningen är det dags att ta bort hjälpen gradvis.
Låt den ta bocken, visa handen med godiset snabbt och stå sen stilla någon sekund innan du tar den och belönar. Till slut visar du inte handen alls utan ger hunden bocken och står still några sekunder, ta ifrån den bocken och belöna


Kedja ihop delarna


Kan hunden alla delar i alla positioner och i många olika miljöer är det dags att kedja ihop hela momentet. Gripandet och hållandet är redan kedjad så vi går till att kedja gripandet-hållandet-avlämnandet


Kör korta pass med nosduttar och omvänd lockning bara som en påminnelse först.


Ha hunden framför dig med godis i höger hand. Ge apporten till hunden, visa omvänd lockning (vi går ett steg tillbaka här för att underlätta) och sätt sen fram vänster hand för nosdutt/avlämnande och belöna massor


Sen gör du som med grundträningen, byt position men fortfarande med hjälpen av den omvända lockningen tills det sitter ordentligt därefter kör du alla positioner igen (bara sekunder i början) fast utan den omvända lockningen


Lycka till!

Apportering.pdf

Några av de klipp jag har på Trolla & Enzo

Grip & Håll med flyt i gripandet

Avlämnande

Grip, Håll, Avlämnande med omvänd lockning

Grip, Håll, Avlämnande utan omvänd lockning

Alla delar, Enzo



 
 
1credo3hundar

1credo3hundar

11 januari 2013 22:24

Undrar om det här är ett tecken (om man nu ska tro på sådana)? Har tänkt mycket på att jag borde testa klicker med min svårmotiverade (ja jag har testat allt. ALLT) stora tik. Borde börja typ nu. Fast det är lite sent, men imorgon. Tänk om det bara "klickar" för oss, vore superkul efter alla mina tidigare försök. :)

http://1credo3hundar.wordpress.com

kamphundblogg

12 januari 2013 16:36

Vad kul att du blivit motiverad, då ska vi bara få tjejen motiverad åxå :D
På Vilket sätt är hon svårmotiverad?

Jag personligen (Pierina) har supersvårt att träna hundar som inte är gottagalen, så det är något jag jobbar med mig själv: Hitta motiverande belöningar! Det behöver ju faktiskt inte vara en gotta även om det är det bästa i inlärningssyfte då belöningsfrekvensen blir hög. Det kan vara en kissfläck, en boll, en sko, att få komma upp i soffan mm Allt som hunden drar mot och VILL HA/VILL GÖRA :D

Hör gärna av dig och beskriv henne :)
/Pierina

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards