Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 8 januari 2012

Kennelhosta

Av kamphundblogg - 8 januari 2012 19:04

Nu tar jag en "favorit i repris". Jag bloggade om detta förra vintern och det var då väldigt uppskattat. Så jag lägger in det igen då det iallafall i våran stad går Kennelhosta just nu. Så det är INTE så att mina killar har det just NU.


 



"Det råder Kennel hosta här hemma hos oss.

Musse verkar ok än så länge, de sa att han hade hostat när vi var borta men jag har inte hört ngt sen vi kom hem så kanske fick han jätte lindrigt eller så var det inte kennelhosta.


Malte hade kennelhosta även förra våren då han gick på dagis och det var riktigt lindrigt. Denna gång är hostan värre tycker jag. Den låter riktigt läskig.

När hundarna har kennelhosta så är det minimal ansträngning som gäller. Så det är mycket ligga och sova och korta promenader som gäller – passar mig rätt bra just nu och hundarna verkar inte ha ngt emot det heller.


 


Jag vet inte hur pass vanligt det är med kennelhosta så jag tänkte ta tillfället i akt att skriva några rader om det för er som inte vet vad det är.
Innan Malte hade haft kennelhosta förra året så trodde jag att det var riktigt farligt men efter att ha läst om det så har jag förstått att så inte är fallet.


Det är flera virus och bakterier som orsakar kennelhosta, vissa ensamma, andra i kombination. Namnen på dessa är både krångliga och egentligen oviktiga för oss ”vanliga” då bakterier och virus som drabbar hundarna knappast presenterar sig först    Därför skriver jag inte ut namnen men det finns mer ingående information om detta för de som vill gotta ner sig i det.


Hostan uppkommer från ”ingenstans” och det är som kikhosta. Man kan tro som ägare att det fastnat något i halsen på hunden för de hostar väldigt kraftigt och det skrapar och låter som de försöker få upp ngt. Det avslutas även med att det ser ut som de ska kräkas. I en del fall hostar de upp vitt slem eller kräks. (Detta har aldrig hänt Malte)


Kennelhosta sprids väldigt snabbt och störst risk för smitta är förstås ytor där många hundar samlas, tex dagis, utställningar och kennlar.

Inkubationstiden för kennelhosta är 4-10 dagar och de kan ha en feber topp i början som sen försvinner resten av sjukdoms tiden. De hostar under 5-10 dagar för att sedan tillfriskna helt. Dock finns det hundar som hostar i upp till 2-3 veckor. Virusen smittar framförallt under den första hostveckan medan  bakterien kan utsöndras i 3-4 månader efter genomgången infektion. (detta har med bakterier och virus att göra som är lite små krånligt)

Om hunden följer beskrivningen ovan så är detta inget farligt. Det låter jobbigt för dom och Malte ser väldigt ledsen ut, som att han inte förstår vad som händer. Men han är pigg för övrigt även om han sover mycket. Men hans allmän tillstånd är ej påverkat och det är det som är det viktigaste. Är det påverkat ska man kontakta veterinären för att se om det behövs hostmedicin eller annan typ av medicin. Man ska även fortsätta tempa hundarna så man ser att inte tempen går upp igen. De allra flesta hundar blir friska utan behandling.


Det är inte så att Malte går och hostar hela tiden utan det är dels när han rör sig, om han reser sig och springer mot dörren tex. Upphetsning och inandning av luften ute framkallar hostattacker också.

Till följd av kennelhosta kan hunden få lunginflammation – då är hunden allmänpåverkad och behöver uppsöka veterinär.


De som har störst risk att bli allvarligt sjuka av kennelhosta är som vanligt små valpar, äldre hundar och tex nyopererade djur.

Jag trodde att vaccinationen som de får mot kennelhosta gjorde att de var immuna mot det men så är det alltså inte. Vaccinationen lindrar symptomen och förkortar sjukdomstiden men de kan ändå få det. Därför är det viktigt att vaccinera framförallt riskgrupperna (äldre/valpar) och även de som vistas bland mycket hundar.


Det man ska tänka på när en hund har kennelhosta (eller andra sjukdomar) är ju förstås att den inte ska röra sig mycket. Det är ju som när vi har feber eller är förkylda – ingen motion!!Och självklart så ska en hund som hostar INTE träffa andra hundar.


Det blev ett inlägg med mycket fakta i och det finns massa olika veterinär sidor där man kan läsa mer om detta och fördjupa sig i olika bakterier och virusar.

Är det fler som haft hundar som haft kennelhosta?

Hur reagerade dom? Jag hoppas de flesta blir som Malte – lugna och passar på att mysa."


Ha en fortsatt trevlig kväll och mys rejält nu i kylan. 


Sofia & Malte


 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4 5 6 7 8
9 10
11
12 13 14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards