Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 24 augusti 2011

Flexikoppel

Av kamphundblogg - 24 augusti 2011 20:40

Detta med flexikoppel är ett rätt omtalat koppel bland hundfolk. Antingen älskar man det eller så hatar man det.

 

Är det ett koppel för bångstyriga hundar och lata ägare?

eller är det ett koppel som kräver träning för att kunna hanteras och när det gör det ett stort hjälpmedel?


Min bild av de som använder sig av flexikoppel har länge varit de som går på promenad med sin hund som egentligen inte går bra i koppel. De kommer med en hund (varierande storlek) ca 3 m framför sig. Tar inte in den vid sidan under hela promenaden. Man kan se en hund i flexi komma runt ett hörn och efter ett tag kommer det en disträ ägare.


Jag kommer inte ihåg hur det kom sig faktiskt, jag tror att jag skulle ut och gå i skogen med Musse och ville ha honom lite mer "fri" utan att vara lös. Så jag tog på honom ett gammalt flexi som vi hade till vår gammel tax förr.

Det blev en mycket lyckad promenad.


Både jag och min man har hyfsat höga krav på våra hundar när vi är ute och går. Vi har lagt ner mycket energi på just koppel träningen och jag märker ju att när jag inte är på humör så funkar ingenting. De drar och jag blir irriterad och så är vi fast i en ond cirkel. Efter den lyckade promenaden med Musse bestämde jag mig för att testa detta med Malte. Musse kan jag ha lös i skogen men Malte törs jag inte släppa. När jag tog på flexit på Malte och kom ut i skogen eller på öppna ytor och han fick fri kommando så var ju det rena lyckan för honom. Han kunde springa i dikena, springa och bära på sina enorma pinnar utan att det stör mig osv.Inkallning i flexi är oxå en bra träning för mina herrar.


När jag går med hundarna i flexi - jag kan INTE hantera att BÅDA är i flexi så när jag använder detta så är det med en hund i taget, så försöker jag vara noga med att de får löpa ut i kopplet när det är öppet runt oss. Så att jag har koll på att det inte plötsligt kan dyka upp ngt. För man har ingen styrsel på kopplet/hunden när de är långt ut i det. Får vi möte så kallar jag alltid in och låser kopplet så de går intill mig. De får endast löpa ut vid frikommando. Men visst krävs det träning. Det är riktigt klurigt att verkligen använda det på rätt sätt.

  (2 killar i väntan på promenad)


Jag har satt som rutin nu att när jag känner att jag inte är riktigt på topp och tålamodet tryter så blir det flexi promenad. Malte lyser upp som en sol när han får springa av sig och detta är en väldigt bra belöningsgrej för honom.


Har ni ngn erfarenhet av flexi? Hissar eller dissar ni det?


//Sofia & Malte & Musse


  (2 killar EFTER promenad, de gillar att ligga innanför dörren)

 
 
Kat & Deamon

Kat & Deamon

24 augusti 2011 22:43

Flexi är bra om man kan hantera hunden i flexit. Vi använder flexi enbart på landet/i skogen där man inte vill släppa honom helt lös, annars inte. Vi bor inne i stan och i stan tycker jag att hunden helt enkelt inte ska gå mer än nån meter ifrån eftersom man möter såpass mycket hundar och människor. Undantag nattetid ska erkännas. Så sjukt trött på hundägare med hundar i flexi som skiter i att ta in hunden så att den nääästan kommer ända fram till oss/helt enkelt låter hunden gå tvärs över gångvägar osv precis som den vill. Dessutom tycker jag folk litar alldeles för lättvindigt på sina flexikoppels låsning. När jag använder flexi på landet och det tex kommer en bil etc så håller jag alltid i både handtaget och den kraftigare delen av själva kopplet OM linan skulle gå av när kopplet är låst. Och ni som använder flexi mycket - tänk på att man ska köpa nya med 1-1½ års mellanrum då linan blir sliten! :)

http://www.maxfemhundracelsius.blogg.se

 
Paula

Paula

25 augusti 2011 10:02

HISSAR!! När det används på rätt sätt (såsom du beskriver att du använder det) så är det ett underbart koppel och hjälpmedel. Jag använder ofta flexi när DD löper t.ex för att hon ändå ska få röra sig fritt. Men precis som dig är det kortkoppel där jag inte har uppsikt och jag släpper bara ut flexit där hunden "normalt sett" hade kunnat vara lös. (Mao; där jag har GOD sikt.)
Tyvärr används flexit alldeles för sällan på rätt sätt av andra hundägare :(

http://www.kamparna.se

 
Ingen bild

Lena Sommerfeld-Ulff

25 augusti 2011 18:16

Flexi är suveränt vid många tillfällen!
Löptik, koppeltvång, valpövningar, allmänt olydig..
Men som sagts i dom andra inläggen, man måste kunna Flexi-tekniken, annars är man bara ett enda stort irritationsmoment
Senaste utställningen jag var på, kom en "hundkärring" gående med fura småhundar, alla i långa Flexi!

 
Kane og Ida

Kane og Ida

26 augusti 2011 21:03

Jeg har brukt denne type bånd rett og "feil":) Dooley har trukket i båndet fra hun "lærte" seg å gå i bånd.. vi brukte flexibånd og ho fikk gå som ho ville hele tia! Og det gjorde at ho trakk i båndet... Og det er kjett å øve på dette ENDA!

Kane har også brukt det litt:) Når han var beibi HATA han båndet rett og slett! Og nekta å gå! Så jeg tok frem et gammelt flexi bånd og gikk, når båndet nesten var slutt så satte jeg meg ned å venta:) Dette gjorde at han ikke fikk rømt hjem, men måtte komme til meg samtidig som at jeg ikke dro han med meg, han kom frivillig i båndet:)! Kane er flinkere enn Dooley til å gå i bånd, men vi må øve mer på det helt klart:) Kane trekker ikke hvis han ikke er stresset, men når han stresser, da trekker han!

Synes måten du beskriver at du bruker det på er fornuftig og en fin måte å bruke det på!:) Meeeen det er mange som ikke bruker det slik, og jeg har vært mye irritert på folk som bruker flexi (på da den "dumme/late" måten!):)

http://www.staffordshriekane.blogg.no

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards