Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Senaste inläggen

Av kamphundblogg - 17 januari 2013 08:00

Inför detta inlägg blev det till att "hårdträna" med Trolla, vilket även var ett av mina mål med den här miniserien; Att börja träna ordentligt och strukturerat med mina egna hundar :D


Innan jag sätter igång vill jag bara länka till en annan tjej som la upp ett klipp på apportering, ang mitt tidigare inlägg, som jag tyckte var helt super! Jättebra jobbat Lotta och tack för att jag får låna :D
Lotta & Meya


Enzo har jättefint flyt på klossen och har fina ingångar framifrån och från sidan så där ska vi bara lägga till ingångar bakifrån. Med honom har jag även börjat ta bort musmattan, jag har som sagt svårt att höja kriterierna för mina hundar...


Något jag alltid tränar med mina hundar är att trampa på klossen. För mig är det grunden till Höger/Vänstersvängar, Ingångar, Benslalom framåt/bakåt mm plus att det även ger mig en hint om de är stela i någon sida. Man ser/såg ofta  lydnadshundar som är väldigt sneda och det beror ofta på att man tränat fot och ingångar ensidigt. Ställer hunden upp sig på klossen och man börjar pendla så ser man rätt fort vilken sidan hunden har mest rörlighet i och då tränar jag extra tramp åt det hållet så de blir jämnt musklade. De får även en bra kroppskontroll och risken för skador minskar :)


Klossen

I början kan man anpassa storleken på klossen så hunden känner sig bekväm men alla hundar kan till slut använda en så pass liten kloss att tassarna får plats precis bredvid varandra på den. Jag använder en rätt stor tjock bok (Den nya ekonomistyrningen) i början så det behöver inte vara en rund träkloss :)


De flesta hundarna blir intresserad av vad det är som ligger på golvet och så fort den nosar/lägger en tass på eller bara visar intresse så klickar man och belönar. Tänk på belöningsplaceringen (den ska vara där vi vill att hunden till slut ska vara) ex på klossen el strax ovanför och belöna ett par gånger sen slänger du en godis en bit ifrån så det blir en ny omgång. Fastna inte här utan försök gå vidare så hunden får jobba på att fundera ut att den ska stå på klossen med framtassarna. Jag vill gärna att mina hundar står på klossen tills de får ett frikommando så jag lägger in mitt "Fri" och kastar en godis efter att jag belönat två-tre gånger för att den står där. När hunden har flyt (den ställer sig på nytt efter att fått frikommandot) så ska den börja röra sig runt den med framtassarna kvar på klossen.


Här kan det vara viktigt att belöna massor hela tiden så hunden inte får för mycket tid att tänka på framtassar, baktassar, dig, belöning mm. Gå mot hundens ena sida, vilken spelar ingen roll. Ibland kan man få "putta" lite på hunden så den börjar flytta sig i sidled och belöna hela tiden, här kan en köttbulle vara bra för den kan dom gnaga av och tänker inte så mycket. Fria hunden och gör likadant fast åt andra hållet. Tänk på att köra båda sidor lika mycket om hunden känns mjuk åt båda hållen och är den lite stel i ett håll kör du den sidan lite extra varje gång men inte till överdrift :)


När hunden är duktig och svänger bra i pendeln flyttar jag belöningsplaceringen utanför hundens huvud så baken får en extra skjuts in mot mitt ben, lika åt båda hållen. När ni tittar på Enzo som trampar så har han lite svårare för att pendla medsols alltså in i position mot mitt högra ben så vi måste köra den sidan lite mer :)


Ingångar

Precis som i allt annat försöker jag dela upp momentet och jag får till det att det är Insträcka-positon-sitt. Jag börjar med position vänster sida, dvs hunden ska vara på min vänstra sida i snygg position. Alltså inte sitta, det kommer som en egen del :)

 

Jag har godis varierande i höger och vänster hand då mina hundar är rätt handfokuserad, även att jag höjer händerna/har dom bakom ryggen mm så dom ska släppa fokuseringen på mina händer. Detta har jag lagt in just nu då jag såg på en av mina klipp att Enzo har mina händer som signal för olika saker :/


I detf örsta klippet om Trolla som innan inte kunde positionen kör jag lite "trampa runt på klossen" först och belönar extra när hon är i rätt position. Sen ställer jag mig med vänster hand bakom ryggen och hon går in i position, vilket var lite överaskande då vi inte tränat detta förut :) Det negativa med att hon fattade direkt är att jag inte fått fundera ut någon problemlösning då jag inte vet vilka problem som kan uppstå... Därför uppmanar jag er att får ni problem här, Hör av er! :D


Därefter rätt fort tar jag bort handen från ryggen, vis av tidigare erfarenheter, byter godishand till höger och genast uppstår en frustration (hon har nära till frustrationsskall...) hos henne och hon kollar av bägge händerna innan hon ställer sig vid vänster sida. Att jag belönar två-tre gånger i position innan jag kastar en godis är för att jag ska få en ny omgång av övningen, jag lägger även till "Fri" för att hon så småningom lättare ska förstå att hon ska bli kvar i position även om jag sen går ifrån henne. När jag har flyt i övningen dvs att hon gång på gång gör samma sak utan att stanna upp, börjar jag kliva på musmattan så mindre och mindre blir synligt och targeten tas till slut bort.

Andra klippet på Trollas ingångar står jag precis så som jag ska stå för att hon ska fatta att "Nu ska jag gå in i position" och det var också lite roligt att när hon kommer tillbaka för en ny omgång och jag har händerna framför mig så sätter hon sig framför mig men så fort jag ställer mig rakt med händerna längs sidan ställer hon sig i position... Har även lagt in ingångar från sidan och bakifrån.


Sättandet i position

Sättandet i position tränar jag också in med musmatta. Det går att använda klossen men jag vill att mina hundar ska stå och vara rörlig på den därför byter jag till musmatta just i ingångar och fotposition. Hunden ska sitta med framtassarna på musmattan och det tränar jag in separat som en egen del. Skulle det vara så att hunden automatiskt sätter sig vid ovanstående övning (själva positionen) köp det och belöna massor då man kan hoppa över just denna övning. Även i denna del Friar jag och kastar godis så den får flera möjligheter att göra om övningen och få flyt i sättandet.


Därefter sätter jag hela musmattan bredvid mig i position och klickar när hunden kommer in och sätter sig, belönar och kastar ut en godis för att få en ny omgång i övningen. Öka kriterierna med att kliva lite på musmattan så mindre och mindre blir synligt alternativt att man har flera storlekar på musmattan


Sen pratar de som är duktiga på att kedja att man ska baklängeskedja och det är jag urusel på, min hjärna är inte kapabel till det helt enkelt.... Så när Enzo sätter sig snett som han gör på klippet, går jag tillbaka till klossen (som dom vet är att stå och trampa på) och kör fler stående ingångar utan sättande så de får in själva positionen igen.


Inlägget som Pdf

Ingångar


Klossen

Trolla-ingångar med musmatta

Enzo-ingångar/sitt i position med musmatta

Av kamphundblogg - 10 januari 2013 12:00

Hej alla! Nu var det länge sen jag skrev något och måste passa på att tacka Paula för att hon uppehållit min bloggplats på torsdagarna när jag haft fullt upp med att hitta nya hem till en massa hundar som kommer i en strid ström :)


Men nu är jag tillbaka. Nytt år, Nya krafter, Ny energi och inspiration


Inspirationen fick jag dels av Camilla och dels av våra kursdeltagare på Nyårslägret. Planen är att jag varje torsdag ska komma med en lite utförligare beskrivning hur jag lär in vissa moment och trix och även ta upp lite av de 19 grundfärdigheterna som Canis har i sitt program. Ett bra schema för träningen finns HÄR. Jag kommer skriva direkt i inlägget men även ha med videoklipp och en nerladdningsbar pdf-fil som går att skriva ut. Sen hoppas jag bara att ni ska tycka det blir kul att läsa, att ni också får inspiration till att träna :)


Jag tänkte börja med apporteringen och då delarna Grip, Håll fast och Avlämnandet. Med detta hoppas jag att jag själv släpper rädslan för att gå framåt i träningen då jag har en förmåga att bli kvar i inlärningsskedet och inte höja mina kriterier.


Då börjar vi!


Innehåll:

Nosduttar – Avlämning
Omvänd lockning – Stadga/Håll
Gripande – Snabbhet och draget bakåt


När den del ni tränar på sitter i alla positioner hemma så byter du miljö; ute på promenaden, vid hundmöten, på parkeringsplatser mm

Kör inte alla delarna samma dag, ta en del för varje dag istället tex Måndag-gripande, Tisdag-nosduttar, Onsdag-omvänd lockning osv


Nosduttar


Nosduttar kan man använda till mycket men i apporteringen används de till själva avlämnandet, dvs när man stäcker fram handen ska hunden automatiskt sträcka fram nosen och det blir ett avlämnande av apporten (eller det man vill hunden ska lämna)


Hunden sitter framför dig.
Du har godis i höger hand och lägger vänster handrygg mot ditt lår (detta för att annars har vi en förmåga att hjälpa hunden genom att flytta handen mot nosen)

Om du vill kan du stänga och öppna handen någon gång så ett intresse vaknar och så fort hunden sträcker fram nosen mot handen så förs en godis över från din högra hand till den vänstra och Serveras till hunden. Hunden ska alltså inte ta godiset själv.

För varje gång hunden sätter sin nos i handflatan får den en godis serverad tills den är duktig, då avvaktar du och ser om du får en till dutt och det brukar komma rätt fort genom att det blir lite frustration inblandad. Variera sen mellan en dutt och flera

Du kan även byta position på handen; utåt åt sidan högre/lägre, ha hunden i fotposition och handen framför den mm


Omvänd lockning


Detta kan man lägga in all stadgaträning såsom Ligga kvar, Sitta kvar, Stå kvar, Antijakt mm

Alla positioner som ska frysas. I apporteringen är det positionen ”Håll fast” som ska frysas


Ha hunden framför dig, antingen sittande eller liggande
Börja med att ha en godis gömd i handen och så fort hunden för en sekund inte är på handen så serverar du den. Snart kommer den att fatta att Om jag låter bli godiset så får jag godiset

Då avancerar du med att ha en godis i en öppen hand och försöker hunden ta godiset så sluter du handen. Obs! Dra inte undan handen, bara slut den
Den tiondels sekund hunden inte försöker ta godiset så serveras det till hunden. Vänta inte så länge innan hunden är duktig, vi vill ha en massa lyckanden och belöningar.


När hunden har blivit duktig på att låta bli godiset i den öppna handen kan du börja föra den öppna handen bakåt och åt sidorna. Sen kan du ställa dig upp på knä och därefter resa dig upp helt (om du suttit på knä i början). Tänk på att resningen är även den en störning som kan vara svår att motstå i början.

Fortsätt sen med svårare och svårare övningar, hela tiden med den öppna handen som ”signal” för Frys I Position. Belöna en massa i början så hunden känner att den lyckas; Gå ifrån hunden, Kliv över hunden, stå och hoppa framför, stå helt stilla framför/på sidan om, dra en leksak framför på golvet mm mm


Gripandet


Vi vill ha en stor motivation för gripandet och det ska vara snabba gripande. Tänk nu här att det är bara gripandet Inte Hållandet vi tränar!

Ha klickern i höger hand och godis i den vänstra (alternativ i fickan) och hunden framför dig. När hunden biter tag i leksaken eller om du börjar med en apportbock (alla gör olika där) så klickar du och belönar. Hunden ska nu släppa för att kunna göra om Gripandet. Gör detta ett tiotal gånger på ett pass så det blir lite flyt i Gripandet


Är hunden ointresserad av apportbocken så håll den bakom ryggen, visa den och göm den igen ett par gånger, sen slutar du passet där. Hunden måste bygga upp ett intresse för att vilja ha den för att få ett bra gripande.

Har hunden intresset och gör bra ifrån sig med gripandet, dvs att hunden direkt efter belöning genast tar tag igen så det är flyt i grip-belöning-grip-belöning så kan man lägga bocken på golvet och klicka precis när hunden griper den och kasta godis på golvet så den får en ny chance till att gripa. Hunden ska inte hämta den, lyfta den eller ngt annat än att bita tag i den.

Sen kan man prova att byta position på hunden. På vänster sida, höger sida mellan knäna. Om hunden är för långsam i gripandet kan man göra det till en tävlingslek; vem tar den först! Om den inte griper snabbt så snor jag den och gömmer den bakom ryggen så man får upp fart och motivation.



Gripande med bakåtdrag


Har hunden ett drag bakåt på de flesta moment (sitt, ligg, stå, gripande mm) så får man snyggt utförda moment och i gripandet får man ett fastare tag.


Ha hunden framför dig, klicker i höger hand och godis i vänster (alt i fickan). När hunden griper tag så klickar man inte utan håller kvar så det blir lite av en dragkamp. Det får inte bli för kraftig utan ett segt drag bakåt, då klickar man och belönar. I början kan man måsta vara snabb så det inte blir en dragkamp. Det är bra om hunden drar segt bakåt och kanske sätter sig, då har man själva muskelminnet hos hunden tränat redan till att det inte är konstigt att ha ngt i munnen och sätta sig ner.

När hunden är bra på grip-dra framför dig byter du position på den till vänster sida, höger sida och mellan knäna.

Skulle hunden släppa innan bakåtdraget blir det ingen belöning.


Avlämnande


Innan jag låter hunden ha ngt i munnen för avlämning så kör jag ett repetitionspass av nosduttar så att det är färskt i minnet hos hunden.


Godis i höger hand (om du kört nosduttarna i vänster hand), låt hunden ta bocken eller leksaken och snabbt sätter du fram vänster handflatan för en nosdutt och tar bocken och belöna sen med höger hand. Låt inte hunden sitta med bocken i munnen mer än sekunder, hållandet är en annan del :)


Ändra sen position som tidigare


Hållandet


Innan träningspass påminner jag genom lite omvänd lockning vad som begärs av hunden: Frys i Position


Ha hunden framför dig med en godis beredd i höger hand. Låt hunden gripa tag och sätt fram öppen hand med godis och hunden ska då frysa och vara stilla, ta ifrån den bocken och belöna efter en sekund. Korta pass, hunden måste anstränga sig för att frysa och samtidigt ha ngt i munnen. När den har förstått kan man låta den sitta/stå något längre.


Skulle hunden släppa eller byta position (från stående till sittande) uteblir belöningen och man tar bocken och börjar om. Misslyckas det flera gånger, bryt, och träna omvänd lockning utan bocken igen.

Träna detta i olika positioner.


Klarar hunden upp till en minut med hjälp av den omvända lockningen är det dags att ta bort hjälpen gradvis.
Låt den ta bocken, visa handen med godiset snabbt och stå sen stilla någon sekund innan du tar den och belönar. Till slut visar du inte handen alls utan ger hunden bocken och står still några sekunder, ta ifrån den bocken och belöna


Kedja ihop delarna


Kan hunden alla delar i alla positioner och i många olika miljöer är det dags att kedja ihop hela momentet. Gripandet och hållandet är redan kedjad så vi går till att kedja gripandet-hållandet-avlämnandet


Kör korta pass med nosduttar och omvänd lockning bara som en påminnelse först.


Ha hunden framför dig med godis i höger hand. Ge apporten till hunden, visa omvänd lockning (vi går ett steg tillbaka här för att underlätta) och sätt sen fram vänster hand för nosdutt/avlämnande och belöna massor


Sen gör du som med grundträningen, byt position men fortfarande med hjälpen av den omvända lockningen tills det sitter ordentligt därefter kör du alla positioner igen (bara sekunder i början) fast utan den omvända lockningen


Lycka till!

Apportering.pdf

Några av de klipp jag har på Trolla & Enzo

Grip & Håll med flyt i gripandet

Avlämnande

Grip, Håll, Avlämnande med omvänd lockning

Grip, Håll, Avlämnande utan omvänd lockning

Alla delar, Enzo



Av kamphundblogg - 18 december 2012 08:00

Jag blir så ledsen, jag förstår inte hur svenska rättsystemet fungerar. Görkhan Arslan (osäker på stavning) är under utredning för bland annat ha misshandlat och dödat två amstaff-valpar. Lillebror och Pillango, ni har väl hört om dom förr.. I väntan på dom så får han gå fri! 

Han ringde en uppfödare innan han åkte fast, och var ute efter en amstaffvalp, hon nekade honom att köpa valp. Under tiden han satt i häktet ringde samma person (från ett annat nummer) och var fortfarande på jakt efter valp. 

Rykten säger att han flytt till Tyskland.. 


Jag vill avsluta mitt inlägg med en allmän fråga.. hur sköter ni klorna på era hundar? Jag är klo-fetish, men nu under vintern så låter jag DD ha lite längre klor, för jag vill att hon ska dra mig på miniskidor på isen sen, och jag tror det hjälper att ha lite mer klor då. Men det gör ont i mig att se att dom är långa just nu. 

Men så ser jag folk som lägger ut bilder på sina hundar, och det är fanimig skrämmande hur klorna ser ut!!! 
Här är två bilder som jag beskurit, detta är bara två exempel på hur det kan se ut.. 
   

Båda dessa hundarna har bott hos sina nuvarande ägare sedan dom var valpar - bör tilläggas. 

Här kan väl inte någon tycka att detta är normala och välskötta klor?? 

USCH, SKÄMS PÅ ER! :( 


//Paula & DD 

Av kamphundblogg - 13 december 2012 14:34

 



Vacker amstaffmix!


Denna kille ska inte bo i stadsmiljö då han blir uppstressad av miljön. Älskar att leka. Ej van vid barn. Blir stressad och "stel" i möten med barn och då speciellt barn som springer och skriker. Ej andra hanhundar, en del tikar fungerar.
Vi ser helst till en början att han är ensamhund då han inte riktigt kan "hundspråket" ännu. Ett litet morr kan han ta som ett stort hot och biter då hellre efter den andra hunden än backar. Gäller även undergivna hundar.

Möten med för många människor gör honom också stressad. Blir lätt uppspelt. Vaktar gärna med att skälla då det kommer någon hem.
Älskar att motionera, är smart och lättlärd. Går relativt bra i koppel men behöver tränas lite ytterligare med det. Ensamhetstränad.
Ska ej bo med katter då han ser detta i dagsläget som "mat". Tycker om att åka bil och följa med överallt. Sover gärna tätt bredvid dig i sängen om han får lov.


Denna hund har en bakgrund som kantas av misshandel och vanvård. Har nu under en längre tid bott i en familj med 2 vuxna som en start i hans rehabilitering. Nu söker vi dig som kan och vill ta denna fina kille vidare på hans livsresa. Bilder kommer ej att läggas ut med hänsynn till hans bakgrund.
Kontakta Zandra Wahlgren eller Kicki Lindberg för vidare information

secondchance.omplacering@gmail.com



Här är en presentation som förklarar tanken bakom föreningen: 

Vår grundtanke är att hundarna ska hjälpa varandra. Vissa hundar får vi en avgift för att omplacera vissa har inga ägare att tala om. De ”betalande” hundarna hjälper de hundar som inte blir betalda att ändå få det varje hund ska ha.

Hundar utan ägare blir försäkrad och registrerad i jordbruksverket genom föreningen, saknas chipmärkning eller vaccination blir det åtgärdat av föreningen. Hundar med ägare måste ha hunden chipmärkt, vaccinerad, försäkrad och registrerad.

Vid intresse av en hund hos oss måste personen gå igenom en process. En av oss ringer för en första intervju där vi frågar om livssituation, arbetssituation, hunderfarenhet, familj. Blir personen ”godkänd” ringer en annan av oss upp för en andra intervju där vi ställer mer specifika frågor angående antingen en specifik hund, mer ingående av erfarenheter och hämtar in referenser.

Sista ledet innan ett godkännande för vårt register är ett hembesök där vi kollar omgivningarna, familjen, boendet och även hur eventuella andra djur har det.

Blir en hund omplacerad eller placerad i jourhem så görs en uppföljning varannan månad i 6 månader. Efter provavtalet, som brukar vara på 2-4 veckor, skrivs ett köpekontrakt där den nya ägaren ansvarar för att ha hunden försäkrad, registrerad och på alla sätt ta väl hand om hunden.

Skulle vi i en uppföljning se att kraven inte efterföljs utgår en uppmaning till det nya hemmet och därefter, om det inte blivit åtgärdat, kontaktar vi de passande myndigheterna angående det som felar.

Våra priser för hundarna

Grundpris för alla hundar är 500kr. Sedan tillkommer två olika individuella påslag.

Individuellt påslag 20% av omkostnaderna för hunden, ex veterinärvård, foder, hämtning och lämning mm.

Individuellt påslag beroende på ålder: 2-18 månader ger ett påslag på 500kr, 18mån - 4år ger ett påslag på 300kr, 4år och uppåt har inget påslag.

Exempel: Hunden Wilgott finns på annons för omplacering, han är 2 1⁄2 år gammal och har en omkostnad på 2000kr. Han kostar alltså 500kr + 400kr + 300kr = 1100kr totalt.

Exempel 2: Hunden Agata finns på annons för omplacering, hon är 5 år gammal och har ingen omkostnad alls. Hon kostar alltså 500kr + 0 + 0 = 500kr totalt.

Exempel 3: Hunden Bernt finns på annons för omplacering, han är 5 månader och har ingen omkostnad alls. Han kostar alltså 500kr + 0 + 500kr = 1000kr totalt.

Varför detta system ? Vår tanke då vi utarbetat detta är att dom hundar som har lättare att hitta hem och har låga omkostnader ska hjälpa dom hundar som har höga omkostnader och svårare att hitta hem på så sätt kommer hundarna hjälpa varandra. Och dom kommer kunna gynna varandras omvårdnad. Vår förhoppning är att vi på detta sätt ska ha möjlighet att kunna bygga upp en ekonomisk buffert för dom hundar med höga omkostnader ex för veterinärvård , kastration osv.



//Paula & Pierina

Av kamphundblogg - 11 december 2012 03:57

Har inte riktigt bestämt vad jag ska skriva om, antingen att jag börjat köra med miniskidor bakom DD, eller vårt besök hos hundmassören.. hmmmm... eller ett kombinerat inlägg? Ja, så får det bli :) 


Jag börjar med miniskidorna. Jag köpte en dragsele till henne för en tid sedan, av märket "Non-stop" från Dogwear. Jag hade sådan tur att jag hittade den på 50% rea, eftersom en av våra djuraffärer stängde ner och reade ut allt! 

 


Jag väntade, och väntade, och väntade ....och väntade på snön! När den äntligen kom åkte jag och köpte mig ett par miniskidor, av märket Stiga från Clas Ohlsson. 
 


Nu så här i efterhand så undrar jag varför jag inte tränade drag med selen, utan skidorna.. men man tänker väl inte helt klart alltid. Jag hade säkert "tjänat" på det, eftersom jag fått lägga några omgångar på att få DD att förstå att hon ska dra, och inte bara springa. Men hon är lättlärd, så det börjar redan gå in :) 


Jag kunde inte låta bli att riskera armar, ben och telefon för att filma första gången på skidorna! Som ni ser så drar hon mig inte, hon springer bara med. Jag körde i en nerförsbacke första gången, för att hon skulle förstå själva grejen. 
Kolla in hennes reaktion när jag tjuter "Wohooo", hahaha jag älskar hur det spritter till i kroppen på henne :D 
Eftersom alla kommer fråga det, så NEJ, jag ramlade inte i slutet! Jag stängde av för att jag trodde jag skulle ramla ;) 
Men jag fick lockat med henne och vi åkte en liten bit till. 



De två efterföljande dagarna körde vi korta turer igen, och i söndags (senast vi körde) så drog hon mig ner för en lång backe! Så jäkla kul :D Ju mer man åker, desto mer vill man åka. Just nu är det underlaget som hindrat mig många gånger, eftersom det tar fullkomligt tvärstopp om det är så lite som ett gruskorn i snön ;) 

Isen har börjat frysa på här hemma, så om nån vecka eller så kanske jag vågar mig ut och köra där :) 


Så hundmassören! Jag var där i fredags, för genomgång och kontroll av musklerna. Det är nåt man bör göra några gånger om året, tyvärr dröjde det nästan 1,5 år från förra gången innan jag kom dit. Nåja, bättre sent än aldrig. Hon mindes DD direkt och plockade fram hennes journal. Förra gången hade hon att anmärka på att DD var dåligt musklad baktill. Detta berodde troligtvis på att hon har för mycket kvinnliga hormoner (vilket speglar sig i löpen) och det hindrar henne från att bygga muskler på samma sätt. På detta besöket sa Anna att hon inte hade anmärkningar på musklerna baktill, tydligen behövde DD ett år på sig för att bygga muskler   


Hon frågade vad vi gjorde för aktiviteter, jag svarade lite trevande, man blir ju lite orolig att man gör något fel. Mitt skräckscenario var att hon kände att något var fel och ville veta vad vi gjort.. men så var inte fallet. När jag berättade att vi går varierande promenader varje dag, ibland i skog, ibland på plan mark. Att vi drar lätta kedjor 2-3 ggr i veckan, och att vi varierar promenaderna med koppel och lösgående så nickade hon igenkännande. "Det är därför hon är så jämnt musklad!" 
Det visar sig att eftersom DD får röra sig på så många olika sätt så har hon inte belastat någon muskelgrupp mer, utan använder alla muskler på olika sätt. Hon frågade om hur vi gör när hon drar kedjor, om hon prompt går intill min sida då. Jag sa att hon går oftast vid min sida, men ibland går vi i skogen med kedjorna, och då får hon gå framför eller bakom mig. Det är också bra, sa hon. 

Underbart att höra! :D Jag blev så lättad och glad. 

Anna tyckte också att DD hade mjuka, fina muskler. Inte de här stenhårda små knölarna man ofta ser hos dessa raser. Hon rekommenderade att låta DD busa lös med andra hundar, inte för ofta, men ibland. Det är nyttig träning det också! Men man får inte glömma att värma upp, som man oftast inte tänker på. 


Det var med ett leende man gick ut därifrån, och kände sig onekligen lite stolt över vår livsstil som gett henne så välmående kropp! :D 


//Paula & DD 

Av kamphundblogg - 2 december 2012 07:48

Jag tyckte detta inlägg var så klockrent och bra, att jag ville dela med mig av det till er. Längst ner har ni länken till bloggen där jag hittade det.



Hundägare säger till mig: Hej, min hund drar i kopplet och rymmer till skogs efter rådjur om jag släpper den lös.
Jag: Ok, vad har du för ras?
Hundägaren: En en siberian husky blandat med stövare.
Jag: Ok, du har en draghund blandat med en jakthund?
Hundägaren: Ja.
Jag: Ok, vad ska dessa raser göra?
Hundägaren: Tja, hälften av hunden ska dra och den andra hälften springa i skogen efter djur.
Jag: Ja. Och vad var ditt problem?
Hundägaren: Ja, att den drar i kopplet och springer efter vilt.
Jag: Ja, det ser dessvärre ut som du har en hund som är skapt för att dra och jaga vilt.
Hundägaren: Ja det stämmer. Kan man träna bort det?
Jag: Har du några intressen?
Hundägaren: Eh, ja visst har jag det. Jag gillar att måla tavlor och se på film.
Jag: Kan du tänka dig att sluta med det?
Hundägaren: Nej, det kan jag nog inte. Men vad har detta med hundträning att göra?
Jag: Kan du tänka dig att göra något annat som motsvarar glädjen du får ut av att måla och se på film?
Hundägaren: Nja, visst kan jag göra annat men det är inte lika roligt.
Jag: Ok. Och vad kan du erbjuda en draghund som är roligare än att dra och en jakthund som är roligare än att jaga.
Hundägaren blir tyst en stund: Ja, det var ju en bra fråga. Det vet jag inte.
Jag: Inte jag heller.
Hundägaren: Kanske jag helt enkelt borde skaffa mig ett playstation istället?
Jag: Haha, ja om du inte gillar att jaga eller vara utomhus och träna är detta kanske inte rätt hund för dig.
Hundägaren: Ja, man borde kanske läsa på lite mer innan man skaffar hund. Men den är hemskt söt.
Jag: Ja, det förstår jag.
Hundägaren: Den fäller mycket hår också. Min man är galen på allt lurv överallt.
Jag: Mm, det får man räkna med.
Hundägaren: Ja, det var till och med lite i kalopsen igår.
Jag: Mm, det är inte helt ovanligt.
Hundägaren: Men vet du, jag träffade en husky i Norge när jag var 12. Den var så fin. Ända sedan dess har jag velat ha en husky.
Jag: Synd att du inte träffade på ett playstation istället
Hundägaren skrattar: Okej, jag börjar förstå att det inte är hunden som har problem. Det är jag.
Jag: Haha, nja, problem och problem. Det du säger är mycket vanligt. Folk med vakthundar blir arga då deras hundar morrar åt främlingar. Folk med vinthundar blir arga då deras hundar kommer hem med harungar. Man vet ofta lite för lite innan man skaffar hund.
Hundägaren: Tack för pratstunden. Jag har lärt mig mycket på tio minuter.
Jag: Lycka till i framtiden. Det finns mycket vi kan träna med din hund för att hjälpa er på traven. Men den kommer alltid att vilja dra och den kommer alltid att vara intresserad av vilt.
Hundägaren: Ja, jag förstår det nu.



http://metrobloggen.se/frokenronnberg/ko...-trana-en-hundagare/



//Paula & DD
Av kamphundblogg - 28 november 2012 21:29

Att köpa leksaker till sina hundar är väldigt populärt. De finns i alla djuraffärer och även i vissa mataffärer. Spec olika typer av aktivitetsleksaker, spel är väldigt populärt. Det låter så himla bra när man läser om dom på förpackningar och i reklamblad – som att man bara ska stoppa en leksak under näsan på dom i ngn minut och sen är hunden jätte trött. Alla hundar är olika men för just mina hundar funkar det inte så i alla fall.


Jag har inte köpt jätte mycket leksaker till mina grabbar av olika anledningar. Dels så strimlar Malte allt som finns att strimla och sen för att de inte får ut så mycket av det. Jag får höra ibland från andra att ”det är ju bara att släppa ut hundarna och lite leksaker i trädgården så leker dom”. Nej, det funkar inte så. Om jag skulle kasta ut leksaker fritt i trädgården så skulle de inte röra dom alls. De är inte såna som plockar upp saker som ligger still i trädgården utan man måste vara med och kasta pinnar, bollar osv. Nu är mina killar väldigt olika och eftersom Malte blir så stressad av saker man kastar så blir det heller inte så mycket kastande åt Musse som klarar såna lekar bra. Där kan jag ha dåligt samvete att Musse inte får ta del av det roliga bara för att inte Malte klarar av det. Jag brukar ta med mig Musse ut i skogen i långlina ibland och passa på och låta honom springa efter saker. Låta honom vara hund! Musse blir trött av att springa efter saker medans Malte går upp i varv och blir hyper och tuggar sönder allt istället.


 

Om man har tråkigt så kan man ju strimla syrén busken när man tror att matte inte ser   


Jag har en aktivitetsleksak som jag köpte för 2 år sen. Men det är inget som jag använder jätte ofta. Det är 4 lager som man kan vrida åt olika håll med fördjupningar som man kan lägga klossar över för att öka svårighetsgraden. I fördjupningarna lägger man godis och hundarna ska snurra bort lagren för att nå godisarna eller ta bort klossarna för att få fram godisarna. Både Musse och Malte klarar det bra. Musse är en mer observatör, en tänkare. Han tar det lugnt och gör allt väldigt noggrant. Han blir inte spec trött av den leksaken men han tycker det är roligt när vi håller på. Malte älskar att jobba och lösa saker. Men han är inte lika grundlig som ”brorsan” men han löser ändå uppgiften snabbare. Malte vill gärna vända på hela leksaken, slå på den, gräva runt den – ja han gör allt för att få ut godisarna och lyckas men jag föredrar Musses sätt. Malte måste jag hela tiden vara med och bromsa så att han ska ta det lugnt. Märker jag att det blir ett stressmoment för honom och han blockerar sig så avbryter jag aktiviteten.


 

Leksaken jag har - från Nina Ottosson.


Hur har ni det med leksaker till era hundar? Finns det ngn lek som tröttar ut dom eller ngn leksak som ni är extra nöjda med och vill tipsa om? Vad tycker de är roligast? Det här är vad mina grabbar tycker är allra roligast   



//Sofia & Staffarna
 





Av kamphundblogg - 27 november 2012 20:19

Man läser ofta i annonser om att föräldrana till en valpkull är friska, när man frågar om vilka tester som gjorts så är det i 9 fall av 10 veterinärbesiktning som ägaren/uppfödaren hänvisar till. 


Tilåt mig att presentera GOLIATH!
Goliath's ägare Anna har självklart gett mig tillåtelse att skriva ut detta, det är hennes egna ord, som jag kopierat från en grupp där hon valde att lägga ut denna info för att uppmärksamma just hur lite en veterinärbesiktning visar egentligen.


     

 

Den här hunden har en färsk veterinärbesiktning. Han är utan anmärkning på allt.


Sanningen då?


Han har D-höfter och 1 på armbågarna. Detta vet jag eftersom jag röntgat honom.

Han har en ryggkota som sitter snett. Detta vet jag efter röntgen.
Han har förstorad prostata och måste kastreras. Detta vet jag efter ultraljud.
Han har haft demodex som valp. Endast mina veterinärpapper bevisar det, jag kan lätt dölja det med en lögn. 
Han är Ataxi Clear, det vet jag efter att ha skickat in en DNA-test.
Han har spända muskler över ryggen, det lilla böjda man ser. Det vet jag efter att ha tagit honom till en fysioterapeut.

Han är helt frisk enligt veterinärbesiktningen.

 
Kan ni förstå hur lite som visas vid en veterinärbesiktning, hur mycket som döljs. Goliath hade ju likagärna kunnat vara Ataxi Carrier, det hade inte visats på besiktningen heller. Det måste göras DNA-test för att synas. Unga hundar som inte utvecklat sjukdomen kan vara Affected utan att det syns heller. 
Anna intygar att just denna veterinärbesiktning var väldigt noggrant genomförd, hon har aldrig varit med om en så noggrann undersökning. Ändå står det på pappret att han är helt frisk! 
 
Tål att tänkas på. 
 
//Paula

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend´s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1½år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014
>>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Skapa flashcards