Kamphund - Kämpar mot Fördomar

Direktlänk till inlägg 6 september 2011

Rea på röda tröjor!

Av kamphundblogg - 6 september 2011 08:15

Tänk dig att du går in i en affär för att köpa en tröja, längs väggen hänger 100-tals tröjor som alla ser likadana ut, förutom att färgerna är olika. Du går närmare och ser att de röda, blåa, gula, svarta och vita kostar 199:-
Dessa är av ett välkänt märke, du vet att kvalitén är okej.
Du tittar till höger och där hänger din favoritfärg, dessa kostar 399:-
Redan i affären ser du - när du tittar lite noggrannare - att knapparna sitter löst, trådar spretar ur en söm som inte ser ut att hålla för någon påfrestning.
Vilken tröja hade du köpt? Hade du köpt din favoritfärg, bara för att du gillade den färgen?
Jag tvivlar på att någon av oss hade gjort det! Varför köpa sånt som så uppenbart att det är av sämre kvalité? Hur kan affären ens  sälja en tröja av så dåligt kvalité, till ett så mycket högre pris?
Jag tror att många av er förstår vart jag vill komma:
Färguppfödning inom hundaveln.

Jag tar ett exempel som jag hittade på Blocket för inte så längesedan;
"Blåa amstaff-valpar 18.000:-"
Ingen av föräldrarna var hälsokollade, utställda, MH-beskrivna eller påstods ens vara bra/fina/trevliga. Dom var SKK-reggade, dom var blåa, och således var valparna det också.
En "vanlig" amstaff-kull säljes oftast för 12.000:- per valp, och då är föräldrarna oftast ataxi-testade och valparna max Carrier, dom är HD/AD-röntgade (förvisso med varierande resultat), dom är utställda några gånger och vissa är till och med MH-beskrivna.
Inget av detta är en merit i sig, utan det är ju självklart resultatet som är en merit! Men om du hittar en kull där båda föräldrarna har flertalet av dessa undersökningar gjorda, så har du en möjlighet att avgöra om det passar dina krav. Och även få ett litet hum om hur din valp kanske kommer bli.
Helt otestat är som att köpa grisen i säcken!!

Jag vet att det i vissa kullar 'kullas' blåa valpar. Kanske för att uppfödaren inte tycker om färgen, eller för att dessa lider stor risk att användas i färgavel..?
Betänk då hur dessa billiga "tröjor" produceras.. av slavarbetare i Taiwan som jobbar under urusla förutsättningar, långa dagar, för dålig lön.. medans kvalitéts-tröjorna med störtsa sannolikhet tar längre tid att göra, och görs under helt andra förutsättningar än de billiga "skit"-tröjorna.
Samma med hundarna, hundar köps in, tiken paras så tidigt som möjligt, paras på flera efterföljande löp och har troligtvis inte de bästa förutsättningarna varken före, under eller efter valpning. Medans många billigare valpar har föräldrar som har fått leva underbara liv tillsammans med sina ägare, och även valparna har fått växa upp under bra omständigheter.
Nu säger jag inte att det ALLTID är så, att färgavlade hundar inte har det bra, men de hundar som man så uppenbart förstår att dom bara är inköpta för att producera en viss färg (eftersom man kan ta mer betalt för de valparna), tror jag lider större risk för att leva ett sämre liv.
Jag går inte in på felfärgade hundar, att dessa kostar mindre beror på att dom avviker från standarden och därmed inte kommer premieras på utställning och inte bör användas i avel. De borde således vara satta med avelsspärr innan de flyttar hemifrån, en självklarhet för mig. 
 
Det finns samma problem inom många olika raser med färgvariationer och jag drar ALLTID öronen åt mig om en uppfödare presenterar sin kommande kull med att båda föräldrarna är en viss färg (vare sig det är blå, rednose eller choklad), eller bär anlag för en viss färg.
För när färgen är den största meriten avelsdjuret har så undrar jag hur valparna kommer bli.
Fast det vet vi ju redan.. dom kommer bli blåa.
//Paula & DD

 
 
Ingen bild

Malin & Cera

8 september 2011 07:57

Mycket bra skrivet!!! =D Är ju inte bara inom amstaffen detta syns. Har sett Chihuahuor som överstigit ett redan sjukligt högt pris bara för att de är "choklad and tan" eller något annat! Det samma med black and tan-pudel! Som du säger, det sitter inte i färgen!!!

kamphundblogg

8 september 2011 10:07

Precis, det finns inom i stort sett alla raser som kan ha "avvikande" färger skulle jag tro.. vi människor vill ju alltid ha något avvikande och "speciellt" något "unikt".
När ska folk förstå att ALLA hundar är unika??
:(

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kamphundblogg - 16 juli 2014 10:15

Min underbara tant Cilla blev nästan 12 år. Nu har hon vandrat vidare till Enzo och Trolla <3   Iris och jag var ensam någon månad sen kom en fråga från uppfödaren om jag kunde tänka mig att vara jourhem/hundvakt åt Nero på obestämd tid. Då Ne...

Av kamphundblogg - 7 februari 2014 12:45

Jag tappade tyvärr all lust till bloggande, här och på min egen blogg, efter Trolla och Enzo. Saknaden och sorgen har varit överväldigande även fast jag haft Iris och Cilla…   Jag vet inte hur det kommer bli framöver heller, förmodligen än...

Av kamphundblogg - 3 december 2013 09:52

..eller mjukt eller hårt..   Jag vet inte om det ens är någon mening med att be om ursäkt för de dåliga och sällsynta uppdateringarna.. jag blir ju uppenbarligen inte bättre på det! Har så många idéer om inlägg men får inte ner de i ord. Mitt i s...

Av kamphundblogg - 21 oktober 2013 08:36

Som de flesta som känner mig vet har jag alltid varit för kastrering, jag har alltid sagt att alla hundar som inte ska gå i avel bör kastreras - oavsett om dom har problem som kan vara kopplade till hormoner eller inte. Jag kastrerade Diza, har i fle...

Av kamphundblogg - 4 oktober 2013 17:05

Enzo och jag tackar för allt stöd vi fått från er som följt oss under dessa år, nu ska jag sörja och bearbeta att han inte är vid min sida längre    ...

Presentation

Bloggtoppen

Gästbok

Pierina

  Jag ramlade in på kamphundar genom Enzo och nu är jag helt såld. Tyvärr har Enzo, Trolla & Cilla  nu fått somna in, jag saknar de alla så vansinnigt men istället har jag nu två Amstaffar som gör livet lite lättare. Eller svårare, beroende på hur man ser det :)

Iris (Ruffwood Cloudberry Kiss) har jag presenterat men Nero (The Kids Best Friend&acute;s Dark Knight) har precis blivit en ny familjemedlem

 

Jag pysslar mycket med nosarna. Specialsök och spår

Jennica

  Jennica här! Jag är 23år och under utbildning till hundinstruktör. :)
Jag äger AST-tiken Supra som nu är 1&frac12;år gammal.

Sofia

  Sofia har ni här...stolt ägare till Staffordshire Bullterrier killarna Malte 4.5 år och Musse 2 år. Oss hittar ni i Karlskoga. Vi sysslar en del med spår, rallylydnad och DW.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Skapa flashcards